Velký test tablet do myčky: Některé nádobí vůbec neumyly, jiné si neporadily s tvrdou vodou

27. červenec 2017

Myčka na nádobí je užitečný pomocník, který šetří energii i vodu. Vždyť při mytí pod tekoucí vodou v průměru spotřebujete 49 litrů, zatímco myčka vystačí s 13 litry. Výsledek je navíc zpravidla dokonalejší – pokud ovšem použijete ten správný čistící prostředek.

Časopis dTest odhalil, že mezi nimi jsou velké rozdíly. Zabýval se multifunkčními přípravky, které nejen odstraňují nečistoty, ale mají v sobě zakomponované i leštidlo a změkčovač vody. Mohou mít formu lisovaných tablet, ale také práškových kapslí nebo gelových polštářků.

Testovalo se celkem 19 výrobků, z nichž dva byly takzvaně ekologické. „Neexistují přesná kritéria, oba ale měly společné to, že neobsahovaly fosforečnany, které v odpadní vodě přispívají k růstu sinic. Jinak ale slouží ke změkčování vody, jejich hlavní slabinou byl proto ten šedavý povlak na sklenicích. Nečistoty ale odstraňovaly slušně,“ popisuje redaktor dTestu Jan Maryška.

Výsledky testu
Na sdíleném prvním místě se umístily tablety z řetězců Kaufland a Tesco, druhé skončily tablety značky Sanytol a na třetím místě značka Domol. Dobře dopadly také tablety Somat, Finish Powerball, Jar Premium a All in 1 a také tablety drogerie DM a řetězce Lidl.
Naopak nejhorší byly tablety Milit a Q-Power, které si nedokázaly poradit s nečistotami.

Lisované tablety vedou

Test měl simulovat všechny možné domácí nečistoty, jako je zaschlý žloutek, připálené mléko, zaschlá ovesná kaše a skvrny po čaji. Výsledky byly velmi různé, některé značky si například se žloutkem vůbec nedokázaly poradit a velký problém měly i s připáleným mlékem. I vítězný výrobek si s ním dokázal poradit jen z poloviny.

„Zajímavé je, že celkovým vítězem se staly tablety, které řetězce prodávají pod vlastní značkou. Vyhlášená obchodní jména zůstala až daleko za nimi,“ konstatuje Maryška. Obecně si nejlépe vedly lisované tablety, práškové kapsle po sobě nechávaly skvrny po zaschlé vodě. A u gelového polštářku byl neuspokojivý jak mycí účinek, tak výsledný vzhled.

Tvrdost vody hraje při mytí nádobí zásadní roli, protože vápenaté a hořečnaté soli jsou hlavní příčinou nevzhledných stop na sklenicích. Většina výrobců proto upozorňuje, že při velmi tvrdé vodě je nutné i k přípravkům se změkčovadlem přidávat sůl. Informaci o tvrdosti vody podá vaše vodárna, u vlastní studny si musíte udělat test.

Spustit audio