Pohankový salát z červené řepy. Jednoduchý recept Romana Pauluse za hubičku
„Když připravíte salát s nějakou luštěninou nebo pohankou, tak se vám nestane to, co by se vám stalo, kdyby to byla jenom zelenina. Totiž že vás vůbec nezasytí,“ vysvětluje Roman Paulus.
- pohanka
- cibule
- červená řepa sterilovaná nebo klasická
- ocet (ideálně jablečný)
- olej (olivový nebo panenský řepkový)
- jablko
- med
- sýr feta nebo balkánský
„Pohanka je velice zdravá. Obsahuje mimo jiné hodně železa. Tak jí dejte druhou šanci,“ radí šéfkuchař Roman Paulus. Zkuste třeba jednoduchý recept na salát z pohanky, který připravil ve spolupráci s Potravinovou bankou.
Postup
Uvařte pohanku
Nakrájejte řepu a smíchejte s vařenou pohankou
Nakrájejte jablko na kostičky i se slupkou a přidejte do salátu
Připravte dresing: smíchejte med, jablečný ocet, sůl, pepř a panenský řepkový olej
Teprve teď nakrájejte cibuli a přidejte do salátu
Servírujte v hlubokém talíři a dozdobte nakrájeným jablkem a sýrem. Můžete přidat i ořechy nebo sušené ovoce
Tip Romana Pauluse
Když budete pohanku vařit s větvičkou rozmarýnu, krásně vám ji provoní. Do salátu pohanku přidávejte teplou. Při marinování nasaje krásně marinádu a daleko líp se vám ji podaří ochutit než za studena.
Recept pro vás připravil Roman Paulus ve spolupráci s Potravinovou bankou. Potravinová banka denně sváží z obchodů neprodejné potraviny, třídí, eviduje a posílá dál lidem v nouzi nebo organizacím, které o ně pečují.