O pořadu Meteor

Vědecko-populární reportáže, rozhovory a dokumenty pro všechny. K poslechu živě na Dvojce, Pohodě, na webu a v aplikaci mujRozhlas.cz.

Čtěte také

Sobotní magazín novinek a zajímavostí ze světa vědy od brouků až po vesmír. Pořad nepřetržitě vysílaný od roku 1963 pro mladé všech generací. Aktuálně jeden z nejposlouchanějších pořadů Dvojky. Spolupracuje s předními odborníky ve svém oboru: Helena Illnerová, Jaroslav Petr, František Koukolík, Blanka Říhová, Václav Pačes, Jiří Grygar a mnozí další. 

Současně hledá nové cesty ke sdělování poznatků vědy. I nové tváře mezi popularizátory. V posledních letech se jimi stali například Petr Brož, Jan Havlík či Vladimír Socha.

Meteor uvádí také fiktivní reportáže zobrazující děje na místech, kam se člověk nemůže nikdy fyzicky dostat. 

Pořad vymýšlí popularizační akce, které provázejí reálné vědecké objevy

  • projekt Pojmenuj opici (2010): vytvoření českého jména nově objevenému rodu a druhu opice
  • projekt Stopování dinosaura (2011): v rámci projektu vznikla první 3D populárně-naučná publikace u nás 
  • nejdelší žížala Česka: Na jihu Moravy jsme ji sledovali a poprvé vyfotografovali
  • nahrávání lidušek lesních v Brdech (2011) nebo nahrávání strnada obecného a hledání hranice mezi dvěma hlavními dialekty jeho zpěvu
  • projekt Čápi z Makova on-line (2014): GPS sledování tahu čápů ze záchranné stanice do Afriky; projket byl provázaný se sčítáním čápů

Pro popularizaci vědy využívá i formu dramatizací

  • Nejničivější zemětřesení. Čtyři příběhy lidí, kteří zažili zkázu Pompejí roku 79, zemětřesení 1755 v Lisabonu, 1906 v San Franciscu a 1960 v Chile (2016).
  • Poslední dny dinosaurů. Šestidílná dobrodružná výprava do doby, kdy vyhynuli dinosauři (2018).
  • Mate-matika? Osmidílný seriál, který převedl do příběhů matematické příklady, nad kterými zůstává rozum stát (2019).

Oblíbené jsou i četby populárně naučné literatury

  • Mozek - zázrak na 5 (Petrklíč 2019) popularizátora vědy Milana Baumana seznamuje s podivuhodnými schopnostmi lidského mozku.
  • Otrávené příběhy (Academia 2021 – v přípravě) chemika Petra Klusoně zavádí posluchače do české historie, ve které mohly hrát otravy důležitou roli.
  • Desatero smyslů (nakladatelství Dokořán 2021) biologa Jaroslava Petra ukazuje, že lidé a zvířata mají rozhodně více smyslů, než je pět základních.

Autor Meteoru Petr Sobotka

Petr Sobotka, současný autor Meteor

Petr Sobotka je popularizátor vědy, astronom a učitel, je autorem Meteoru od roku 2014. Astronomii se věnuje od 13 let. Pro zájem o tento vědní obor se inspiroval mimo jiné poslechem Meteoru. První popularizační článek napsal ve svých 17 letech.

Petr Sobotka začal spolupracovat s rozhlasovým Meteorem v roce 2003, kdy ho pozval k mikrofonu tehdejší redaktor Ivo Budil. Poté byl hostem Meteoru jako astronom do roku 2006 ještě několikrát. V letech 2008 a 2009, již jako externí redaktor, připravil pro Meteor několik příspěvků. V roce 2012 obdržel Kvízovu cenu za popularizaci astronomie.

Historie Meteoru

Meteor se vysílá od 27. září 1963. Autorem nápadu na pořad z přírody, který bude zároveň představovat výsledky vědecké práce, byl Josef Kleibl, tehdejší redaktor redakce pro děti a mládež. Prvním redaktorem Meteoru se stal Oldřich Unger, který mimo jiné působil v Divadle Járy Cimrmana, a pořad vedl až do roku 1973. Poté autorskou úlohu převzal Josef Kleibl. Roku 1992 ho vystřídal Ivo Budil, v letech 2006 až 2008 pořad připravovala Jindra Jarošová a do roku 2013 dokumentarista Marek Janáč.

Zprvu půlhodinovému pořadu Meteor se rozšířila stopáž na hodinu a pořad začal být od roku 1968 moderován ve dvojici. Svůj zvídavý a příjemný hlas zasvětila Meteoru na dlouhých 30 let herečka Dagmar Sedláčková. Tuto tradici Meteor drží stále. Od roku 2008 má průvodcovskou roli herečka a dabingová režisérka Kateřina Březinová.

Mnoho rubrik Meteoru si časem začalo žít vlastním životem. Například projekt Hlas pro tento den (vysílaný poprvé 21. března 1968). Na vzniku rubrik se vždy podílely významné osobnosti (rubriku Šest na bidýlku připravovala autorská dvojice Zdeněk Svěrák a Miloň Čepelka). 

Zveřejnění nahrávek hlasové komunikace velryb keporkaků v roce 1978 pořad inspiroval básníka Jaroslava Seiferta k napsání básně Píseň velryb, (sb. Deštník z Piccadilly, 1979).

Meteority Bunburra Rock Hole nalezené během první expedice v říjnu 2008

Další pořady

  • Retro

    Přibližujeme vám známé i zapomenuté osobnosti z historie populární hudby.

  • Po Česku

    Václav Žmolík pro vás objevuje místa a lidi, které stojí za to navštívit.

  • Hobby magazín

    Pořad pro všechny, kteří se neradi nudí.

  • Desky, pásky, vzpomínky

    Písničky, které provázely život slavných muzikantů. Vyprávění hudební osobnosti o svém životě, inspiraci, rodině i přátelích, spoluhráčích a dalších zajímavostech.