Miloň Čepelka

29. červen 2017

Externí autor Meteoru

Narodil se 23. září 1936. V letech 1954-58 vystudoval Vysokou školu pedagickou v Praze (čeština a literatura). V letech 1959 - 61 učitel ZDŠ v Novém Kníně.

Rozhlas

Do rozhlasu nastoupil jako redaktor armádní redakce v roce 1961. Autor rozhl. Pásma Dejme tomu - anděl (se Zd. Svěrákem), rozhl. her Ostrov (podle povídky A. Grina,1965), Úterý, středa, čtvrtek (1968), Trofej (spoluautor M. Andrš, 1984), Cirkus Zambezi (podle N. Terleckého, 1992), Šikovatel Lemaninský (podle K.M. Čapka-Choda, 1993), Freony (1993), Réva na zdi (podle románu Jos. Knapa, 2000) a dalších, pohádek Lesní babka (1990), Fešák hastrman (s manželkou Hanou, 1992). Dramatizátor seriálů pro pořad Rádio na polštář (Jim Pinkerton, Na opálových polích, Nad Orinokem, Blues pro jednu nohu, Golem, Dan Young, Ranč Zlomená podkova, Bílá růže aj., autor nesčetných příspěvků pro Meteor průběžně 1969-2000, (v letech normalizace pod jmény Dagmar Pospíšilová, Věra Levá, Hana Šotová), 1992 - 93 vedoucí prac. skupiny Jazyková kultura v ČRo při útvaru prog. náměstka. Též autor, moderátor a komentátor v pořadech Dobré jitro, Letokruhy, Textempore, Legenda jménem Karel Vlach (s Miloslavem Ducháčem), Přistihnem se na hruškách, Jazyková osvěžna, Turádio, Z nepohody do pohody aj.

V srpnu 1969 byl svědkem potlačení demonstrací k 1. výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Následné zadání hrát ve svém pořadu milicionářům, kteří demonstrace pomohli surově potlačit odmítl a podal výpověď. Spolu s ním solidárně stejný krok učinil i kolega Zdeněk Svěrák. Vzápětí přišla nabídka redakce Meteoru na spolupráci, z níž vzešel desetidílný seriál ptačí hitparády Šest na bidýlku (listopad 1969 až leden 1970). Šlo o populárně-naučnou parodii na rozhlasové žebříčky populárních písní (v té době vysílaný pořad 12 na houpačce), kde dvě fiktivní postavy redaktor Kukla a doktor Žírecký komentují nahrávky zpěvného ptactva z celého světa.

Od roku 1969 svobodné povolání (scénárista, textař, dramatik), zakládající člen Divadla Járy Cimrmana, kde dodnes účinkuje ve všech 14 hrách repertoáru. Menší role vytvořil v televizi a ve filmech Jáchyme, hoď ho do stroje, Nejistá sezóna a Báječná léta pod psa.

V době tzv. normalizace (v 70. a 80. létech) mu Meteor umožnil psát pro tento pořad pořady tajně a vystupovat pod mnoha rozličnými pseudonymy.

Po roce 1990 pro rozhlas připravoval pořady: Dechovková hitparáda a Dechovka, to je moje. Od roku 1992 byl vedoucím prac. skupiny Jazyková kultura v ČsRo (ČRo) při útvaru progr. náměstka.

Televize

Autor tel. pohádek Tři princezny tanečnice, Sychravé království, Dva Janové a ovečka, pohádkového muzikálu Zlatý náhrdelník. Spolu se Zd. Svěrákem a s hudbou Zd. Petra muzikály Příliš krásná dívka (1970), Muž, který se spustil (1972), scénáře filmu Stůj, nebo se netrefím (s Jiřím Šebánkem). Scénárista celé řady zábavných tel. pořadů (Pletky paní Operetky, Album, Vánoční strom Yvetty Simonové, Polka jede, Čaje a bylinky od naší bábinky aj.) a komedií (Kouřová clona, se Zd. Svěrákem např. Hledám paní na hlídání a Dveře, s J. Šebánkem a Vítem Hrubínem např. Historky z Ražické bašty (podle J. Haška) atd. Spoluscénárista a autor písňových textů do jevištního muzikálu pro děti podle B. Němcové Čertův švagr (Divadlo Příbram, 2002) aj. Sbírky veršů Když se dnes nevrátím (1964), Pět nocí k úplňku (1990), Abeceda lásky (1995), Dvě básně o smrti (1997), Bdění ve zvěrokruhu (1999).

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.