Čápi se houfují k velké cestě do Afriky. Za den uletěli přes 280 km

15. srpen 2014

Konečně víme, proč se Hynek s Bárou tak dlouho zdržovali v okolí Borovan. Houfovalo se tam větší hejno, které ve čtvrtek 14. srpna vyrazilo do Maďarska.

„Dnes kolem 14:30 jsem viděla na louce před Borovany větší skupinku čápů. Asi deset. Předpokládám, že byli mezi nimi i naši makovští,“ informovala už ve středu 13. srpna na webu záchranné stanice Makov pozorovatelka Eva.

Ve čtvrtek přišla potvrzující zpráva. „Včera při cestě z Třeboně do Českého Krumlova jsem u Borovan viděl na poli hejno asi 15 čápů, určitě mezi nimi byli makovští,“ píše pan Josef.

Čápi se skutečně v okolí Borovan houfovali a ve čtvrtek někdy po 9. hodině vyrazili. Podle batůžků s GPS vysílačkami mezi nimi byli i Hynek s Bárou. Kolem 12 hodiny přišel signál ze Sachsendorfu v Rakousku a večer po 18 hodině z okolí města Böny v Maďarsku. Museli tak tedy uletět 281 km.

A dle správ z Borovan skutečně letěli všichni čápi ve velkém hejnu. Doma zůstala jen dvě mláďata.

Zuzka se stále zdržuje na Slovensku. Hledá také větší hejno? Sledujte čápi z Makova on-line!

Zatím se podívejte na dokumentární video o makovských čápech od vedoucího záchranné stanice Libora Šejny.

autor: rota
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.