Meteor o spánku, neznámém životě a zfalšované kosmonautice

27. červen 2020

Poslechněte si:

  • 01:47 Může nás někdo ovládat, když spíme?
  • 11:58 Viry způsobující rakovinu
  • 16:33 Neznámé formy života
  • 27:46 Zvíře, které potřebuje vydýchaný vzduch
  • 36:18 Soukromé lety do vesmíru nafouknutou bublinou?

Může nás někdo ovládat, když spíme?

Člověk si dobře uvědomuje, že je vzhůru. Ale při velmi živém snu máme taky pocit, že se něco opravdu děje. Nabízí se otázka, jestli je tento pocit uložen na konkrétním místě mozku. Pokud ano, šlo by přes něj alespoň teoreticky mozek ovládnout?

Člověk by pak v bdělém stavu přijímal podněty zvenčí a dokonce myslel, a přitom by byl přesvědčen, že spí a vše se mu jen zdá. Tak by bylo možno manipulovat lidmi. Na zajímavý dotaz odpovídal MUDr. František Koukolík.

Viry způsobující rakovinu

Logo

První viry způsobující rakovinu byly objeveny už před první světovou válkou. Trvalo ale desítky let, než vědecká obec jejich existenci uznala. Nebylo totiž jasné, jak se onkogenní viry rozmnožují. Zjevně to musí být jinak, než viry dosud známé, které napadenou buňku zpravidla zahubí...

A pak přišel objev reverzní transkriptázy, jakéhosi přenosu dědičnosti „naruby“. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Neznámé formy života

Když pátráme po životě ve vesmíru, obvykle hledáme něco podobného životu pozemskému. Co když někde ve vesmíru existují úplně neznámé formy života, které fungují na zcela jiných principech než ten náš? Například bez vody, kyslíku…

Film Andreje Tarkovského Solaris podle stejnojmenného románu Stanislava Lema ukazuje oceán na neznámé planetě jako živoucí bytost, která s lidmi určitým způsobem komunikuje.

Klidně ale můžeme fantazii pustit mnohem dál. Jenže jde něco takového zkoumat seriózně? Může věda vůbec podobné úvahy dělat? Na tyto a další otázky odpovídal astrobiolog dr. Tomáš Petrásek z Hvězdárny v Praze Ďáblicích.

Zvíře, které potřebuje vydýchaný vzduch

Rypoš lysý

Jmenuje se rypoš lysý. Africké zvířátko dlouhé asi 10 cm, podobné kryse, se dvěma velkými hlodavými zuby. Je úplně bez srsti a vypadá poněkud komicky. Je nesmírně zajímavý.

Prý necítí bolest. Jako jediný savec dokáže získávat energii spalováním fruktózy. A nebyla u něho pozorována rakovina ani nárůst úmrtnosti s věkem. Teď vědci přidali další objev: spí v podzemí ve vydýchaném vzduchu a dělá to schválně. Proč? To nám popsal biolog prof. Jaroslav Petr.

Soukromé lety do vesmíru nafouknutou bublinou?

Logo

Chtěli byste vidět soukromý kosmodrom? Český novinář a publicista Karel Sedláček se před několika lety vydal do Nového Mexika v USA, aby navštívil letiště soukromé společnosti Virgin Galactic. Stala se z toho neuvěřitelná peripetie, která skončila zklamáním.

Prázdný hangár a dva hasiči – to bylo vše. Přitom majitel stále prohlašoval, jak už brzy pošle první turisty do vesmíru. Přestože společnost provedla 1. května zkušební let, šlo podle Sedláčka jen o marketingový tah. Je soukromá kosmonautika jen nafouknutou bublinou?

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.