Lékařka: 80 % lidí hlásí při covid-19 poruchu čichu

24. březen 2020

Teplota kolem 38 stupňů, suchý kašel. A také porucha čichu. To jsou nejčastější příznaky Covid-19, vysvětluje primářka MUDr. Jitka Vydrová, ředitelka a jednatelka společnosti Medico.

„Poruchu čichu nebo jeho úplnou ztrátu hlásí až 80 p% lidí. Děti mají teplotu vždy. U dospělých ji nemá 17 %. Nejhorší jsou bezpříznakoví jedinci,“ vysvětluje lékařka Jitka Vydrová.

„Rychlotesty jsou určené pro lidi, kteří mají příznaky alespoň pět dní, protože detekují protilátky v krvi. Testy do nosohltanu detekují virus přímo tam,“ popisuje.

Potřeba jsou čtyři roušky za den

Kolik by měl mít člověk roušek, aby se účinně chránil? „Na pobyt v roušce si člověk musí zvykat. Jsou potřeba čtyři roušky na den a pak je vyprat,“ radí Vydrová. Kdy jít k lékaři?

Čtěte také

„Když potřebujete léky nebo zkontrolovat, stačí po telefonu. Jiné je to samozřejmě ve vážnějších případech. Když budete potřebovat sonografické vyšetření břicha, tak nebudete čekat, až se vyřeší koronavirus.“

Na ovoce teplá voda

Jak je to se zeleninou dovezenou z Itálie nebo Španělska? „Můžeme být poměrně klidní. Když koronavirus nenajde buňku, kde by se mohl rozmnožovat, tak na předmětech zahyne do 72 hodin.“

„Navíc podle Číňanů virus zničí horká voda 57 stupňů. Ocet koronavirus nezabíjí. A co se týká nízkých teplot, to zatím nevíme,“ dodala primářka Vydrová.

Může být virus na novinách a časopisech? Ochrání rukavice? Více uslyšíte ze záznamu.

Spustit audio

Související