Která hladká mouka kyne nejlíp? Výsledky dTestu
Souboj koláčů, palačinek a kynutých bochánků. Časopis dTest zkoumal 15 vzorků nejprodávanější mouky na trhu. Co vám prozradí třeba její barva?
Spotřebitelé většinou rozlišují mouku jednoduše. Na hladkou, polohrubou a hrubou. Ale i u hladké mouky můžete napočítat několik druhů. Liší se barvou i pekařskými vlastnostmi. Může za to hlavně popel, tedy obsah minerálních látek, který zůstane po vymletí zrna.
Tři odstíny bílé
„Chlebová mouka má nejvyšší podíl minerálních látek. Získává se nejblíž slupek, a proto má o něco horší pekařskou kvalitu než mouka světlá. Ta je zprostřed zrna a má minerálních látek nejméně,“ vysvětluje Jan Maryška z organizace dTest.
Podle Maryšky ale i tak v obchodě nemůžete sáhnout vedle. Praktická část dTestu, která mouku zkoumala hlavně z hlediska náročnosti zpracování těsta, totiž ukázala, že všech patnáct vzorků svému účelu posloužilo dobře.
„Žádná mouka nás nevypekla,“ glosuje Maryška v pořadu Dva na Dvojce. „Ze všech mouk jsme vytvořili uspokojivé koláče, uspokojivé palačinky nebo uspokojivé bochánky.“
Mouka jako zásobárna plísní
Časopis dTest se podíval i na zdravotní bezpečnost. Mouka je totiž obecně zásobárnou půdních bakterií a plísní. Nemusíte se ale ničeho obávat. Ve vzorcích byly pro lidské zdraví jen úplně neškodné druhy.
Do povolených limitů se vešly mouky i z hlediska obsahu škodlivých mykotoxinů, které vznikají při špatném uskladnění obilovin, uklidňuje Maryška.
Dobrý koláč i za pár korun
Dobré umístění získaly v dTestu i mouky z nižší cenové hladiny. I když rozdíl v ceně jednotlivých značek může být výrazný, na výslednou podobu litých koláčů, palačinek a kynutých bochánků to podstatný vliv nemělo.
Výsledky dTestu
- Nejvíc bodů – hladká mouka značky Tesco
- Nejméně bodů – hladká mouka značky Ramil (přesto dosáhla velmi dobrého výsledku)
- Nejlépe kyne – hladká mouka značky Globus
Související
-
Test chlebů překvapil. Ten s měkkou kůrkou nemusí být nutně nejkvalitnější
Celkem 13 různých druhů chlebů testoval Jan Tuna, moderátor a autor pořadu A dost! internetové televize Stream.cz, a odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické.
-
Při ochutnávce náhražky masa v testu pohořely. Vegetarián ale zklamaný být nemusí
Vypadá jako burger, ale je to burger? Časopis dTest zjišťoval, jak moc se rostlinné alternativy masných výrobků blíží masu nejen chutí, ale taky svojí výživovou hodnotou.
-
Většina cereálií v testu propadla. Jsou samý cukr a ke zdravé snídani mají daleko
Lupínky, kuličky, mušličky, měsíčky, hvězdičky… Snídaňové cereálie se zabydlely v českých domácnostech a dopřávají si je děti ale i dospělí. Ale víte, co vlastně jíte?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.