Která hladká mouka kyne nejlíp? Výsledky dTestu

24. duben 2020

Souboj koláčů, palačinek a kynutých bochánků. Časopis dTest zkoumal 15 vzorků nejprodávanější mouky na trhu. Co vám prozradí třeba její barva?

Spotřebitelé většinou rozlišují mouku jednoduše. Na hladkou, polohrubou a hrubou. Ale i u hladké mouky můžete napočítat několik druhů. Liší se barvou i pekařskými vlastnostmi. Může za to hlavně popel, tedy obsah minerálních látek, který zůstane po vymletí zrna.  

Tři odstíny bílé

I u hladké mouky se rozlišuje několik druhů

„Chlebová mouka má nejvyšší podíl minerálních látek. Získává se nejblíž slupek, a proto má o něco horší pekařskou kvalitu než mouka světlá. Ta je zprostřed zrna a má minerálních látek nejméně,“ vysvětluje Jan Maryška z organizace dTest.

Podle Maryšky ale i tak v obchodě nemůžete sáhnout vedle. Praktická část dTestu, která mouku zkoumala hlavně z hlediska náročnosti zpracování těsta, totiž ukázala, že všech patnáct vzorků svému účelu posloužilo dobře.

„Žádná mouka nás nevypekla,“ glosuje Maryška v pořadu Dva na Dvojce. „Ze všech mouk jsme vytvořili uspokojivé koláče, uspokojivé palačinky nebo uspokojivé bochánky.“

Mouka jako zásobárna plísní

Časopis dTest se podíval i na zdravotní bezpečnost. Mouka je totiž obecně zásobárnou půdních bakterií a plísní. Nemusíte se ale ničeho obávat. Ve vzorcích byly pro lidské zdraví jen úplně neškodné druhy.

Do povolených limitů se vešly mouky i z hlediska obsahu škodlivých mykotoxinů, které vznikají při špatném uskladnění obilovin, uklidňuje Maryška.

Dobrý koláč i za pár korun

Dobré umístění získaly v dTestu i mouky z nižší cenové hladiny. I když rozdíl v ceně jednotlivých značek může být výrazný, na výslednou podobu litých koláčů, palačinek a kynutých bochánků to podstatný vliv nemělo.

Výsledky dTestu

  • Nejvíc bodů – hladká mouka značky Tesco
  • Nejméně bodů – hladká mouka značky Ramil (přesto dosáhla velmi dobrého výsledku)
  • Nejlépe kyne – hladká mouka značky Globus

 

Spustit audio

Související