Grilovací tyčinky chuťové buňky testujících neuspokojily. Zklamáním byly i nepravdivé údaje na etiketě

24. červenec 2020

Grilovací sezona je v plném proudu a regály obchodních řetězců přetékají produkty určenými na gril. Co to jsou vlastně grilovací tyčinky zjišťoval časopis dTest

„Na grilovací tyčinky jsme se zaměřili, protože nám jednoduše přišli podezřelé. Připomínají válečky mletého masa, které je syrové a ochucené. A tak nás zajímalo, co skutečně tyčinky obsahují a zda jsou bezpečné,“ vysvětluje motivaci otestovat neprůhledný výrobek redaktor časopisu dTest Jan Maryška.

Tyčinky s příchutí kovu

I u letního grilování je třeba dát si pozor na své zdraví. Většina výrobků obsahuje příliš mnoho soli

Při senzorickém hodnocení grilovací tyčinky pohořely. Ze sedmi testovaných výrobků dostaly slušnou známku jen dva. Většině testujících vadilo, že chuť nebyla vyvážená. Tyčinky se jim zdály být příliš slané, málo slané, nakyslé nebo chutnaly nepříjemně po kovu.

„Z hlediska obsahu soli se tyčinky nevymykaly z toho, co se dá u masných výrobků čekat obecně. Vždy když jíme šunku, salám, párek, musíme mít na paměti, že jíme hodně slanou potravinu, a podle toho upravit příjem soli během dne,“ připomíná Maryška.

Tyčinky hlídá Česká cechovní norma

Vyhláška o masných výrobcích nezná grilovací tyčinky jako samostatnou kategorii. Časopis dTest tedy při svém testování vycházel z deklarovaných údajů na etiketě a zkontroloval obsah masa, tuku a soli. Jako pomůcku si přibral tzv. Českou cechovní normu, což je dobrovolný standard, ke kterému se můžou hlásit výrobci masných výrobků.

Všechny testované výrobky měly být vyrobeny z vepřového masa s příměsí hovězího v poměru 75 ku 10. „Bohužel laboratorní metody tyto deklarované hodnoty neumějí ověřit. Umíme změřit maso jako celek, ale už nedokážeme rozlišit, co je vepřové a co hovězí. Maso se totiž obecně měří jen podle obsahu tuků a bílkovin.“

Nejlepší hodnocení v testu získaly:

  • Grilovací tyčinky Schneider
  • Láďa Grileman Moravské gril klobásky

 Nedostatečnou známku dostaly:

  • Grilovací tyčinky s příchutí barbecue značky Příbramská uzenina – obsahovaly příliš mnoho tuku oproti tomu, co deklarovaly
  • Grilovací tyčinky s pepřovou příchutí značky Příbramská uzenina – nesoulad v obsahu deklarovaného masa

Oklamaný spotřebitel

Aby bylo grilování bezpečné, je třeba dodržovat několik zásad.

Test bohužel odhalil, že deklarovaný vysoký obsah masa na etiketě neodpovídal realitě. „Jediný výrobek skutečně obsahoval 92 % masa, u ostatních to bylo daleko méně, než tvrdil jejich obal. A u jednoho to bylo tak málo, že už se jednalo o klamání spotřebitele.“

„Analýza obsahu masa má sice poměrně širokou nejistotu měření, kterou je třeba přičíst výrobku k dobru. Toto ale bylo naprosto mimo toleranci,“ říká Maryška.

Z hlediska příměsí test nic zásadně špatného neodhalil. Látky na zlepšení chutě a vůně a látky, které výrobek zahušťují a dávají mu strukturu a objem (škrob, rostlinná vláknina), byly přítomny skoro ve všech testovaných vzorcích.

Jak bezpečně grilovat?

  • Vždy si dejte pozor na připáleniny.
  • Párky grilujte jen tehdy, pokud neobsahuhjí dusitany a dusičnany. Při vysokých teplotách se totiž tyto látky stávají nebezpečnými. Vždy je lepší grilovat bílé klobásy, kde žádné dusitany a dusičnany nejsou. Na etiketě jsou tyto látky označeny jako konzervanty E251 nebo E250.
  • Negrilujte vše najednou kvůli mikrobiální kontaminaci. Zásadní rada je mít dvě sady nádobí, prkýnek, nožů a vždy oddělit syrové maso od všeho ostatního.
Spustit audio

Související