Grilovací tyčinky chuťové buňky testujících neuspokojily. Zklamáním byly i nepravdivé údaje na etiketě
Grilovací sezona je v plném proudu a regály obchodních řetězců přetékají produkty určenými na gril. Co to jsou vlastně grilovací tyčinky zjišťoval časopis dTest
„Na grilovací tyčinky jsme se zaměřili, protože nám jednoduše přišli podezřelé. Připomínají válečky mletého masa, které je syrové a ochucené. A tak nás zajímalo, co skutečně tyčinky obsahují a zda jsou bezpečné,“ vysvětluje motivaci otestovat neprůhledný výrobek redaktor časopisu dTest Jan Maryška.
Tyčinky s příchutí kovu
Při senzorickém hodnocení grilovací tyčinky pohořely. Ze sedmi testovaných výrobků dostaly slušnou známku jen dva. Většině testujících vadilo, že chuť nebyla vyvážená. Tyčinky se jim zdály být příliš slané, málo slané, nakyslé nebo chutnaly nepříjemně po kovu.
Tyčinky hlídá Česká cechovní norma
Nejlepší hodnocení v testu získaly:
- Grilovací tyčinky Schneider
- Láďa Grileman Moravské gril klobásky
Nedostatečnou známku dostaly:
- Grilovací tyčinky s příchutí barbecue značky Příbramská uzenina – obsahovaly příliš mnoho tuku oproti tomu, co deklarovaly
- Grilovací tyčinky s pepřovou příchutí značky Příbramská uzenina – nesoulad v obsahu deklarovaného masa
Oklamaný spotřebitel
Test bohužel odhalil, že deklarovaný vysoký obsah masa na etiketě neodpovídal realitě. „Jediný výrobek skutečně obsahoval 92 % masa, u ostatních to bylo daleko méně, než tvrdil jejich obal. A u jednoho to bylo tak málo, že už se jednalo o klamání spotřebitele.“
Jak bezpečně grilovat?
- Vždy si dejte pozor na připáleniny.
- Párky grilujte jen tehdy, pokud neobsahuhjí dusitany a dusičnany. Při vysokých teplotách se totiž tyto látky stávají nebezpečnými. Vždy je lepší grilovat bílé klobásy, kde žádné dusitany a dusičnany nejsou. Na etiketě jsou tyto látky označeny jako konzervanty E251 nebo E250.
- Negrilujte vše najednou kvůli mikrobiální kontaminaci. Zásadní rada je mít dvě sady nádobí, prkýnek, nožů a vždy oddělit syrové maso od všeho ostatního.
Související
-
Při výběru kontaktního grilu sledujte kvalitu zpracování. Některé přístroje jsou nedomyšlené
K tomu, abyste si dopřáli grilované jídlo, nepotřebujete zahradu ani rošt se žhavými uhlíky. Grilovat v pohodlí domova umožňuje kontaktní gril. Jak vybrat ten nejvhodnější?
-
Chcete mít jistotu, že opravdu jíte maso? Pro mleté si raději dojděte k řezníkovi
Boloňské špagety, lasagne nebo burgery. Opravdu se do mletého masa semele všechno, co se dá? Pořad A DOST! TelevizeSeznam.cz a Státní veterinární ústav hledaly odpovědi.
-
Jednoduchý tip, jak v supermarketu poznat kvalitní párek
Dejte si pozor na název párků. Výrobce se totiž může snažit obejít zákon.