Chcete mít jistotu, že opravdu jíte maso? Pro mleté si raději dojděte k řezníkovi

29. květen 2020

Boloňské špagety, lasagne nebo burgery. Opravdu se do mletého masa semele všechno, co se dá? Pořad A DOST! TelevizeSeznam.cz a Státní veterinární ústav hledaly odpovědi.  

Češi nejčastěji kupují mleté maso namixované z hovězího a vepřového. Do testu ale byla zařazena i jednodruhová mletá masa – hovězí, vepřové a kuřecí. U poloviny vzorků šlo o maso, zbytek byly masné polotovary.

Pozor na masné polotovary

Kvalita mletého masa se oproti letům minulým zlepšila

Rozdíl mezi mletým masem a masným polotovarem je v obsahu přidaných složek. „Do masa se kromě soli nesmí přidávat nic. Do polotovarů se naopak mohou přidávat různá aditiva, voda nebo další potravinové složky,“ vysvětluje Jan Rosmus, vedoucí oddělení chemie Státního veterinárního ústavu.

Rozdíl je i v množství povolených mikroorganismů. U polotovarů se sleduje pouze přítomnost salmonely. U mletých mas ještě navíc bakterie e-coli a celkový počet mikroorganismů. Z dvanácti testovaných vzorků nevyhověl pouze jeden.

Tip pro klid v duši: Nejlepší je nechat si zakoupené maso umlít u řezníka nebo si ho namlít doma. Čerstvost a kvalita je tak zajištěna nejvíce.

Na co dávat pozor

Zásadní poučka zní – čím méně toho ve výrobku je, tím víc jde o maso. Polovina z nakoupených vzorků byla skutečně masa. „U masných polotovarů může být přítomen kvasnicový extrakt, který se tepelnou úpravou změní na glutamát sodný, tedy zvýrazňovač chuti a vůně,“ upozorňuje Jan Tuna, dramaturg, scenárista a režisér TelevizeSeznam.cz.

Při výběru mletých mas je nejdůležitější číst etikety. Nejlepší je ale namlít si maso svépomocí doma.

Polotovary dokonce mohou být obarveny. Naštěstí test žádné takové výrobky neodhalil. Naopak se ukázalo, že žádná masa, a to ani z těch, která propadla, neobsahovala náhražky jako třeba rostlinnou bílkovinu. Využito nebylo ani jiné maso než to uvedené na obalu.

V testu nevyhověly tři výrobky:

  • Tesco mleté maso původem z Polska obsahovalo zásadně více bakterií, než nařizuje Evropská komise. Všech 5 testovaných vzorků nevyhovělo.
  • Bio organic hovězí mleté maso z Lidlu bylo namleté z méně kvalitního masa, než výrobce Maso uzeniny Polička tvrdí na obalu a než požaduje nařízení Evropského parlamentu a rady. Z hlediska čerstvosti, barvy, vůně a vzhledu bylo toto maso ale nejlepší.
  • Na hraně z hlediska skutečného a deklarovaného obsahu tuku bylo Dobré maso, masný polotovar směs, z Uzenin Příbram prodávané v Penny.
    Ostatních devět druhů mletých mas a masných polotovarů vyhovovalo jak vyhlášce, tak tomu, co výrobci tvrdili na obalu.

Takřka 100 % masa obsahovaly:

  • Tesco mleté maso hovězí vyrobené v Polsku.
  • Tesco mleté maso z vepřové kýty vyrobené v Polsku.
  • Vepřové mleté maso pultově prodávané v Globusu.

Tesco mleté maso původem z Polska propadlo kvůli vysokému množství bakterií.

Spustit audio

Související