Chcete mít jistotu, že opravdu jíte maso? Pro mleté si raději dojděte k řezníkovi
Boloňské špagety, lasagne nebo burgery. Opravdu se do mletého masa semele všechno, co se dá? Pořad A DOST! TelevizeSeznam.cz a Státní veterinární ústav hledaly odpovědi.
Češi nejčastěji kupují mleté maso namixované z hovězího a vepřového. Do testu ale byla zařazena i jednodruhová mletá masa – hovězí, vepřové a kuřecí. U poloviny vzorků šlo o maso, zbytek byly masné polotovary.
Pozor na masné polotovary
Rozdíl mezi mletým masem a masným polotovarem je v obsahu přidaných složek. „Do masa se kromě soli nesmí přidávat nic. Do polotovarů se naopak mohou přidávat různá aditiva, voda nebo další potravinové složky,“ vysvětluje Jan Rosmus, vedoucí oddělení chemie Státního veterinárního ústavu.
Rozdíl je i v množství povolených mikroorganismů. U polotovarů se sleduje pouze přítomnost salmonely. U mletých mas ještě navíc bakterie e-coli a celkový počet mikroorganismů. Z dvanácti testovaných vzorků nevyhověl pouze jeden.
Tip pro klid v duši: Nejlepší je nechat si zakoupené maso umlít u řezníka nebo si ho namlít doma. Čerstvost a kvalita je tak zajištěna nejvíce.
Na co dávat pozor
Zásadní poučka zní – čím méně toho ve výrobku je, tím víc jde o maso. Polovina z nakoupených vzorků byla skutečně masa. „U masných polotovarů může být přítomen kvasnicový extrakt, který se tepelnou úpravou změní na glutamát sodný, tedy zvýrazňovač chuti a vůně,“ upozorňuje Jan Tuna, dramaturg, scenárista a režisér TelevizeSeznam.cz.
Polotovary dokonce mohou být obarveny. Naštěstí test žádné takové výrobky neodhalil. Naopak se ukázalo, že žádná masa, a to ani z těch, která propadla, neobsahovala náhražky jako třeba rostlinnou bílkovinu. Využito nebylo ani jiné maso než to uvedené na obalu.
V testu nevyhověly tři výrobky:
- Tesco mleté maso původem z Polska obsahovalo zásadně více bakterií, než nařizuje Evropská komise. Všech 5 testovaných vzorků nevyhovělo.
- Bio organic hovězí mleté maso z Lidlu bylo namleté z méně kvalitního masa, než výrobce Maso uzeniny Polička tvrdí na obalu a než požaduje nařízení Evropského parlamentu a rady. Z hlediska čerstvosti, barvy, vůně a vzhledu bylo toto maso ale nejlepší.
- Na hraně z hlediska skutečného a deklarovaného obsahu tuku bylo Dobré maso, masný polotovar směs, z Uzenin Příbram prodávané v Penny.
Ostatních devět druhů mletých mas a masných polotovarů vyhovovalo jak vyhlášce, tak tomu, co výrobci tvrdili na obalu.
Takřka 100 % masa obsahovaly:
- Tesco mleté maso hovězí vyrobené v Polsku.
- Tesco mleté maso z vepřové kýty vyrobené v Polsku.
- Vepřové mleté maso pultově prodávané v Globusu.
Tesco mleté maso původem z Polska propadlo kvůli vysokému množství bakterií.
Související
-
Při ochutnávce náhražky masa v testu pohořely. Vegetarián ale zklamaný být nemusí
Vypadá jako burger, ale je to burger? Časopis dTest zjišťoval, jak moc se rostlinné alternativy masných výrobků blíží masu nejen chutí, ale taky svojí výživovou hodnotou.
-
Uzené maso dobře vybírejte, radí časopis dTest. Udí se tradičně, ale i uměle
Na první pohled je uzené maso hrouda poctivé svaloviny. Ve skutečnosti se ovšem prodává v různé kvalitě. Co obsahuje a čím se při nákupu řídit, radí redaktor dTestu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka