Při výběru kontaktního grilu sledujte kvalitu zpracování. Některé přístroje jsou nedomyšlené

14. září 2018
Maso restujeme podle jeho tloušťky. Přibližně tři až čtyři minuty. Hotové maso poznáme podle toho, že v něm po zmáčknutí nezůstane důlek

K tomu, abyste si dopřáli dobré grilované jídlo, nepotřebujete zahradu či balkon ani rošt se žhavými uhlíky. Grilovat v pohodlí domova totiž umožňují kontaktní grily. Jak si vybrat ten nejvhodnější?

Na rozdíl od běžných zahradních grilů je kontaktní gril kuchyňský přístroj, díky kterému je možné grilovat po celý rok třeba v kuchyni, nebo i přímo na jídelním stole. Mechanismus grilu připomíná toastovač či sendvičovač, jen grilovací plocha je prostornější a jinak profilovaná.

Pokud plánujete koupi kontaktního grilu, měli byste se rozmyslet, jak máte velkou kuchyň a jak často ho budete používat. Některé přístroje jsou totiž velké, těžké a robustní, jiné naopak menší a kompaktní.

Největší rozdíl je v kvalitě dílenského zpracování

„Při testování jsme se zaměřili jen na základní funkce grilu, například jak se s ním manipuluje, jak se skládá, čistí nebo jak dobře se s ním pracuje a tak,“ upřesňuje redaktorka dTestu. „Grilovali jsme kuřecí prsa, filety z lososa bez kůže, zeleninu a zapékali jsme tousty se sýrem. Každé z těch jídel bylo hodnoceno z několika různých úhlů pohledu, ať už to byla křupavost, barva nebo textura.“

U kontaktního grilu si všímejte, jak má řešený odtok tuku a vypečených šťáv. Některým přístrojům úplně chybý odkapávací nádobka, jiné ji mají neprakticky řešenou.

„Sledoval se i průběh přípravy, tedy jestli se neuvolňuje příliš mnoho kouře nebo jestli jídlo během grilování není příliš cítit. Také jsme hodnotili, jak dlouho trvá příprava grilu předtím, než se začne opékat.“

Testovatelé hodnotili i dílenské zpracování a bytelnosti konstrukce kontaktních grilů. A v tomto ohledu se podle Olgy Šlesingerové přístroje lišily nejvíce. Navíc výsledek testu po stránce zpracování nedopadl pro většinu z nich dobře.

Nejčastější výtkou byl nedokonalý přechod mezi materiály. Ve vzniklých škvírách ulpívá tuk a šťávy, které se během přípravy z jídla uvolňují. Některé grily dokonce nemají vůbec žádnou nádobku, do které by mohl tuk stékat, což značně komplikuje zejména následný úklid po vaření.

Jak dopadl test

Rozdíly mezi přístroji nebyly velké, pokud jde o celkové hodnocení, a drtivá většina získala dobrou a uspokojivou známku, tedy dvojku a trojku. Nelze ani říct, že by při nákupu mohla být jednoznačným vodítkem cena. Mezi nejlépe hodnocenými výrobky se umístil i jeden z levnějších přístrojů. Olga Šlesingerová spíše doporučuje zaměřit se při nákupu na důkladné zhodnocení kvality dílenského zpracování.

Výsledky testu

vítězem testu je kontaktní gril Sage, který dostal 62 %. Na druhém místě skončily s 61 % hned tři přístroje – jde o značky Concept, Domo a ECG. Naopak na posledním místě skončil De Gusto Multi Gril, který se prodává přes teleshopping. Ten dostal i nedostatečnou známku za velice nekvalitní dílenské zpracování.