Dobrý med musí pocházet z míst, kde je hezky. Za medem na Karlovarsko

7. červen 2025

Trochu pršelo, a tak se Petr Čtvrtníček a Martin Franc těšili, že v Hřivínově dostanou čaj s medem. Dostali nejen ten, ale také medovník a spoustu informací o včelstvech, medových specialitách a hlavně o tom, k čemu jsou medové enzymy.

Včelařství manželů Dimo produkuje hned dvě dobroty oceněné titulem Regionální potravina. V roce 2023 získali tento titul za svůj medový krém Meruňka a v roce 2022 byl oceněn jejich med. Po té co pánové ochutnali snad všechny produkty, které manželé Dimo připravují, chtěli se samozřejmě ujistit, že med je ve své podstatě nesmírně zdravý.

Narovinu, med je složen z glukózy a fruktózy a několika dalších druhů vyšších cukrů a pro tělo tak funguje velmi podobně, jako klasická sacharóza. Na druhou stranu ale obsahuje velké množství včelích enzymů, které pochází z hltanových žlázek včel a také spoustu minerálních látek. Květové medy také obsahují mnoho pylu. A právě v těchto látkách spočívá přidaná hodnota medu,“ vysvětluje Miroslav Dimo.

Po tomto ubezpečení dojedli oba pánové pohoštění aby se prositili hodnotnými látkami  a dál se vyptávali na nejzamilovanější recepty obou manželů. Docent Martin Franc také nabídl historický exkurz za konzervováním mas pomocí medu a Petr Čtvrtníček okamžitě na maso s medem dostal chuť.

Bylo proto velké štěstí, že oba pány čekal přesun do malebného Bečova nad Teplou s nádherným tyčicím se hradem, kde v restauraci Stará pošta čekala Jana Dyedeková se svou šéfkuchařkou. Ty si pro oba pány připravili žebírka na medu s řemeslným chlebem.

„Tenhle recept rádi připravujeme na našich zabijačkových hodech, které pořádáme dvakrát do roka,“ popisuje Jana Dyedeková, „Med máme od místních farmářů. Včelaři u nás totiž pořádají pravidelné schůze,“ dodává.

I když stále prší, pánové v malebné dřevem obložené restauraci obírají žebra a vše je, jak má být.

Recept na žebírka na medu

Potřebujete:

  • Žebírka, nejlépe hovězí
  • Med
  • Česnek
  • Sůl
  • Pepř
  • Mletý kmín
  • Paprika
  • Chilli
  • Olej
  • Postup:

    S tímhle jednoduchým receptem uděláte zaručeně parádu. Jeho základem jsou kvalitní žebra a voňavé koření. Žebírka očistěte od přebytečných blanek, okořeňte směsí koření, oleje a voňavého medu, zakryjte a nechte v lednici několik hodin odpočinout. Rozehřejte troubu na 250 stupňů a pečte žebírka zabalená v alobalu alespoň 2 hodiny. Po té je z alobalu vyndejte a nechte v troubě zkaramelizovat. Jana Dyedeková a její šéfkuchařka doporučují podávat s koleslavem a s pořádným krajícem křehkého chleba.

Na výrobě pořadu Krmítko spolupracoval Státní zemědělský intervenční fond.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

    František Novotný, moderátor

    setkani_2100x1400.jpg

    Setkání s Karlem Čapkem

    Koupit

    Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.