Chlapi v hospodě si naše jogurty chválí. Za A2 mlékem na Jižní Moravu

7. červen 2025

V dnešním díle Krmítka se pánové vypravili na Jižní Moravu aby si rozšířili obzory v oblasti mléčných výrobků. Vypravili se za tím účelem do mlékárny Klíč v malebných Božicích, která za své mléko získala ocenění regionální potravina. Vyzkoušeli slaný i sladký recept, pohladili si několik krav a tak lze tuto výpravu považovat za úspěšnou.

Poutníci Petr Čtvrtníček a Martin Franc celou cestu z Prahy až do Božic spekulovali o tom, co znamená A2 mléko. Petr Čtvrtníček se sice zaštiťoval znalostmi z polygrafie, ale Martin Franc ho upozorňoval, že mezi polygrafií a chovem dobytka bude překryv spíš menší.  Oběma se tedy velice ulevilo, když se farmářky Lenky Klíčové nakonec skutečně zeptali.

„To znamená, že mléčná bílkovina toho mléka obsahuje pouze A2 beta-kasein, který je pro lidské tělo lépe stravitelný než A1 beta-kasein. A1 mléko je běžně dostupné v obchodě. Pokud máte alergii na laktózu, tak vám sice nepomůže ani A2 mléko, ale pokud je vám třeba po mléce jen těžko, vyplatí se A2 mléko vyzkoušet,“ dodává Lenka Klíčová.

Mléko, jogurty, sýry i zmrzlina

Jako obvykle přišla řeč i na zpracování mléka. Na farmě Klíč se vyrábí i jogurty a sýry dostupné v místním mlékomatu, ale oba pány zajímaly hlavně sladké výrobky. Marek Klíč se vyznal z lásky ke šlehačce a Lenka Klíčová zmínila zmrzlinu. Docent Martin Franc se pro zmrzlinu nadchl natolik, že na ni oba pánové v zápětí vyrazili do Rakvic.

Zmrzlinářka Jana Procházková si pro pány připravila zmrzlinu z A2 mléka, maku a domácích povidel. K nim pohostila pány ještě lahodnými přesňáky a tak se nikomu nechtělo domů. a to je dobře, protože Petr Čtvrtníček měl v záloze malé překvapení.

Pánové se po zmrzlině přesunuli jen o několik set metrů jinam, a to do Enothecy v Rakvicích, kde je přivítal kuchař Filip Michlovský a pozval je na vynikající farmářskou kulajdu. Martin Franc využil této návštěvy k získání receptu na dokonalou kulajdu a vy ho můžete vyzkoušet také.

Recept na kulajdu

Potřebujete:

  • šalotku
  • malé mladé  brambory
  • silný drůbeží nebo zeleninový vývar
  • smetanu ke šlehání
  • kopr
  • kmín
  • houby
  • bílý vinný ocet
  • žloutek
  • máslo
  • sůl, pepř

Na espumu:

  • 3 žloutky
  • lanýžový olej
  • smetanu
  • sůl
  • citronovou šťávu

Postup:

  • Šalotku nasekej najemno a orestuj na másle, přidej houby, restuj krátce. Přidej vývar, brambory a kmín, vař do měkka. Přilij smetanu, dochuť solí, pepřem, jemným octem a nasekaným koprem. Mixuj tyčovým mixérem dohladka a přeceď přes jemné síto – krém musí být sametový. Na espumu smíchej žloutky nejlépe pasterizované, smetanu, sůl, kapku citronu. Promixuj a zahřej na 60 °C, nalij do sifonové láhve a načepuj 1–2 bombičky. Udržuj při cca 55–60 °C (např. ve vodní lázni). Do talíře nalej horkou polévku, doprostřed nastříkej espumu a dozdob hoblinkami lanýže nebo pár kapkami lanýžového oleje + šťavel kyselý jako bylinku a klidně vajíčko vařené 7 min na hniličku.

Na výrobě pořadu Krmítko spolupracoval Státní zemědělský intervenční fond.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.