Co dát dětem na svačinu? Hlavně ať je to skutečné jídlo, radí odbornice na výživu

7. září 2022

S novým školním rokem si řada rodičů klade otázku, co dávat dětem na svačinu, aby to bylo nejen chutné, ale také zdravé. Odpověď je jednodušší, než by se na první pohled zdálo. „Musí to být hlavně skutečné jídlo,“ říká farmakoložka a odbornice na zdravé stravování. Co je vlastně zdravá výživa? Je jiná pro dospělé a pro děti? A je opravdu nutné snídat?

Častým omylem je, že výživa pro děti musí být speciální. Tak to ale není,“ říká v úvodu farmakoložka a odbornice na zdravé stravování Margit Slimáková. „Není žádná speciální výživa pro děti, ani žádná speciální strava pro ty, kteří chtějí zhubnout, nebo pro ty, kteří chtějí předcházet nemocem, vysvětluje.

„Zdravá výživa je naprosto stejný základ úplně pro všechny. Není to o žádných speciálních potravinách. Je to jenom o skutečném jídle a respektování potřeb každého z nás,“ dodává.

Respekt k sobě samému

Co takové skutečné jídlo ale je? Skutečné, opravdové jídlo jsou základní potraviny, tedy potraviny minimálně průmyslově zpracované. Takového jídla bychom měli jíst dostatek, a naopak maximálně bychom měli omezovat vysoce průmyslově zpracované potravinářské produkty.“

Čtěte také

Základní pravidlo o skutečném jídle pak provází nutnost respektovat své potřeby, své chutě a zdravotní stav. „V praxi to znamená, že někdo v rámci skutečného jídla preferuje více rostlinnou stravu, někomu více vyhovuje strava nízkosacharidová, paleo, strava založená více na dostatku živočišných potravin,“ vysvětluje farmakoložka.

Vlastní potřeby pak řídí i rozložení stravy během dne. „Roky se hlásala nezbytnost jíst tři jídla denně, k tomu dvě svačinky a hlavně snídat. Dnes víme, že nic z toho potvrzeno nebylo. I když zrovna u dětí jsou svačiny potřebné a snídaně velmi vhodná.“

Co s chutí na sladké?

Problém je, že potřeby vlastního těla jsou mnohdy přehlušené závislostí na sladkém nebo aditivech. „Abychom mohli respektovat své tělo, musíme nejdříve cíleně pár týdnů či měsíců jíst skutečné jídlo. Teprve pak zjistíme, zda nám více vyhovuje zelenina tepelně upravená nebo syrová, bílkoviny z masa nebo spíše z fazolí... Obrovská výhoda skutečného jídla je, že chutná skvěle, ale nepřejídáme se jím, protože nevzniká závislost,“ přibližuje Slimáková.

Čtěte také

Jak takové dilema ale řešit u dítěte, které sladké miluje? „Zásadní je to, co jíme my rodiče. Žádné dítě se nerodí s chutí na sladkou tyčinku. Chuť na sladké můžeme uspokojovat přirozeně, třeba tak, že budeme péct z rozumných potravin. Často ale mají děti chuť na sladké proto, že nejsou zasycené. A sytost zajistí právě kvalitní bílkoviny a vláknina.“

Často ale děti nechtějí jíst vůbec. Margit Slimáková v tomto případě doporučuje popřemýšlet, proč tomu tak je. „Třeba ráno je to často proto, že jsou děti nevyspalé. Zamyslela bych se tedy nad tím, co dělalo dítě předchozí den, zda bylo dostatečně venku, zda šlo včas spát. A potom bych s dítětem probrala, co by rádo jedlo. Ne každý chce ráno dlouze kousat. Pro některé děti je vhodnější domácí ovesná kaše nebo jogurtový nápoj.

Spustit audio

Související