Expedice do světa letního jídla a pití
Jídlem a pitím se zabýváme bez rozdílu úplně všichni, ať je nám 18 nebo 80, protože to, co jíme a pijeme, výrazně ovlivňuje náš zdravotní stav a také naši náladu.
Jak se mají změnit naše stravovací návyky v létě? Co a jak jíst a pít během vln extrémních veder v kombinaci s náhlými ochlazeními? Je česká kuchyně opravdu tak nezdravá, jak se říkává? Je dobré jíst v létě pouze saláty a studené pokrmy a vyhýbat se teplým jídlům, polévkám a omáčkám?
Je zdravé večerní grilování a kolikrát denně bychom měli v létě jíst? Jak se mají stravovat ti, kteří pracují především mentálně? Je dobré z jídelníčku vynechat maso nebo naopak přílohy? A jak má vypadat správný pitný režim, který hydratuje tělo, ale nezatěuje srdce a ledviny?
Expedici do světa zdravého letního stravování povedou obezitoložka MUDr. Renata Zelenáková, diabetolog a endokrinolog MUDr. Michal Dubský z IKEM a kliniky Diavize a etnolog PhDr. Martin Šimša z Národního ústavu lidové kultury.
Související
-
Expedice za mlékem
Slovo mléko evokuje bílou barvu a dětství, a kromě kojeneckého věku, který si zpravidla moc nepamatujeme, především konzumaci nejrůznějších mléčných výrobků či jogurtů.
-
Expedice do světa půstu
Půst má v dějinách velmi dávnou tradici. Motivem může být zdraví, očištění nebo nelpění na hmotném a přimknutí se k tomu, co člověka přesahuje.
-
Expedice do světa vody
Datum 22. března vyhlásila OSN jako Světový den vody. Voda je náš nejcennější přírodní zdroj a jak je důležitá si většinou uvědomíme tehdy, když přestane být samozřejmostí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://dvojka.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://dvojka.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.