Keto dieta a raw stravování. Doporučil by je gastroenterolog Pavel Kohout?

28. červen 2019

Podle odborníka jíme příliš výživná jídla, která na druhou stranu neobsahují to, co by zdravá strava mít měla, tedy vlákninu a bakterie.

Keto dieta omezuje sacharidy. „V té nejextrémnější keto dietě sacharidy prakticky nejsou. A to může vést k problémům,“ vysvětluje na Dvojce gastroenterolog Pavel Kohout v pořadu Blízká setkání Terezy Kostkové.

Keto vs. raw

Pavel Kohout

„V současné době se doporučuje dieta, která má 55–60 % energie ze sacharidů. U keto diety je to ale extrémně snížené. Používá se k hubnutí, ale člověk je potom extrémně unavený.“ Kohout je přívržencem raw (tj. syrové) stravy.

„V naší stravě je třeba navýšit množství přirozené potravy. Dnes se vaří, konzervuje a nevyužívá dřívějších metod jako sušení či fermentování. Chybí nám stimul zvenku, bakterie, se kterými se musíme popasovat. A to vede k alergickým a autoimunitním reakcím.“

Jezte jako babičky

Jíme příliš výživná jídla, která na druhou stranu neobsahují to, co by zdravá strava mít měla, tedy vlákninu a bakterie. „Radil bych podívat se sto let zpátky na to, jak jedly naše babičky. Stačí být střídmý v jídle a vrátit se zpátky k přirozenosti.“

Vzpomíná rád na školu? Proč se z matematiky přeorientoval na medicínu? Je jídlo velkým tématem? Je půst pro organizmus zdravý? Proč soudí, že by lidé s celiakií měli dostávat příspěvek na dietu?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související