Keto dieta a raw stravování. Doporučil by je gastroenterolog Pavel Kohout?

Pavel Kohout
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Pavel Kohout

Podle odborníka jíme příliš výživná jídla, která na druhou stranu neobsahují to, co by zdravá strava mít měla, tedy vlákninu a bakterie.

Keto dieta omezuje sacharidy. „V té nejextrémnější keto dietě sacharidy prakticky nejsou. A to může vést k problémům,“ vysvětluje na Dvojce gastroenterolog Pavel Kohout v pořadu Blízká setkání Terezy Kostkové.

Keto vs. raw

Pavel Kohout

„V současné době se doporučuje dieta, která má 55–60 % energie ze sacharidů. U keto diety je to ale extrémně snížené. Používá se k hubnutí, ale člověk je potom extrémně unavený.“ Kohout je přívržencem raw (tj. syrové) stravy.

„V naší stravě je třeba navýšit množství přirozené potravy. Dnes se vaří, konzervuje a nevyužívá dřívějších metod jako sušení či fermentování. Chybí nám stimul zvenku, bakterie, se kterými se musíme popasovat. A to vede k alergickým a autoimunitním reakcím.“

Jezte jako babičky

Jíme příliš výživná jídla, která na druhou stranu neobsahují to, co by zdravá strava mít měla, tedy vlákninu a bakterie. „Radil bych podívat se sto let zpátky na to, jak jedly naše babičky. Stačí být střídmý v jídle a vrátit se zpátky k přirozenosti.“

Vzpomíná rád na školu? Proč se z matematiky přeorientoval na medicínu? Je jídlo velkým tématem? Je půst pro organizmus zdravý? Proč soudí, že by lidé s celiakií měli dostávat příspěvek na dietu?

Spustit audio

Související