Čerstvá, nebo mražená zelenina? Mražená je levnější, v dobré kondici a překvapí i obsahem vitaminů

30. březen 2023

Nákup čerstvé zeleniny, dovážené mimo hlavní pěstitelskou sezonu z velkých dálek, se může pěkně prodražit. Finančně výhodnou cestou, jak zajistit dostatek zeleniny v jídelníčku, je proto kupovat zeleninu mraženou. Jak kvalitní mražené směsi u nás jsou? Liší se zpracování jednotlivých druhů? A jak mražené pytlíky obstály v testu nežádoucích látek a pesticidů? Spotřebitelská organizace dTest otestovala dva druhy nejprodávanějších mražených směsí.

Prvním testovaným druhem zeleniny byla směs kukuřice, hrášku a mrkve. Druhou představovala mražená směs pod svíčkovou. „Druhy jsme vybrali zcela záměrně. Zajímalo nás totiž, jestli výrobci přistupují k oběma druhům stejně pečlivě. Směs s kukuřicí je totiž v pokrmu vždycky vidět, zatímco směs pod svíčkovou se buď vyhodí, nebo rozmixuje,“ vysvětluje na úvod redaktor časopisu dTest Jan Maryška.

Předpoklad redakce se bohužel naplnil. „Opravdu se ukázalo, že při přípravě směsi pod svíčkovou jsou výrobci méně pečliví. Ukázaly to naše senzorické testy, které odhalily například ne úplně dokonale oloupanou mrkev a další vzhledové nedokonalosti.“

Výsledky dTestu:

  • V kategorii směsí mrkev s hráškem a s kukuřicí se nejlépe umístila Albert císařská směs, která si odnesla vůbec nejvyšší hodnocení ze senzorické ochutnávky. Zelenina byla dokonale opracovaná, bez vad a měla i nejnižší zjištěný podíl mrkve.
  • V kategorii zeleniny pod svíčkovou komisi nejvíce chutnala zelenina značky Mrazivá čerstvost řetězce Penny Market.

Kolik mrkve?

Během testování 15 vzorků zeleniny si hodnotitelé dále všímali podílů jednotlivých druhů zeleniny ve směsích, zajímala je zralost použité zeleniny, její čistota, přítomnost nežádoucích látek a pesticidů. „Podstatné je, že pro mraženou zeleninu neexistují žádné konkrétní předpisy, které by říkaly, jak má daná směs vypadat. Výrobci si směsi tedy míchají po svém, proto jsme dávali plusové body, pokud bylo ve směsi více dražšího hrášku a kukuřice než mrkve,“ vysvětluje Maryška.

A rozdíly byly opravdu veliké. „Třeba směs s kukuřicí, která se umístila na prvním místě, v sobě měla jen 25 % mrkve. Na opačném konci žebříčku stály směsi, kde bylo mrkve přes 50 %. Z údajů na obale bohužel spotřebitel konkrétní namíchání nezjistí.“

Příjemným překvapením však byly chemické zkoušky, které ukázaly, že dvě třetiny testovaných zelenin by obstály i v bio režimu. „Nebyl v nich nalezen ani jeden pesticid. A i ve zbylých pěti vzorcích šlo o velmi nízké nálezy a naprosto v mezích normy,“ ujišťuje Maryška.

Čerstvá, nebo mražená?

A jak si vede mražená zelenina z hlediska vitaminů? „Chemické rozbory dokazují, že obsah vitaminů v čerstvé zelenině a v mražené je zhruba stejný. Mražená zelenina má ale oproti čerstvé jednu velkou výhodu – mrazí se ve stadiu, kdy je v perfektní kondici. Zatímco čerstvá zelenina ponechaná nějakou dobu v lednici své benefity rychle ztrácí,“ uzavírá Jan Maryška.

Spustit audio

Související