Pesticidy, bakterie, hniloba? Jak bezpečné jsou salátové směsi, zkoumal dTest
Významným zdrojem vitaminu C, kyseliny listové, vlákniny a řady minerálních látek je listová zelenina. Kvůli zdravému salátu ale není třeba kupovat každý druh zeleniny zvlášť. Výhodné jsou již namíchané salátové mixy. Zda jsou tyto směsi bezpečné, zjišťovala organizace dTest, která nechala otestovat sedm druhů salátových směsí i samostatná balení polníčku a rukoly.
Základem salátových směsí je vždy listová zelenina. Většinou nechybí hlávkový nebo ledový salát, listy čekanky nebo kousky kadeřavých druhů salátů. „To vše pak často doplňuje mrkev, červená řepa, polníček a rukola, které ale z botanického hlediska nejsou saláty,“ doplňuje redaktorka časopisu dTest Sabina Andree.
Testující zajímalo, zda kromě zdravotních benefitů nemůže čerstvá salátová směs představovat pro spotřebitele i nějaká rizika. Laboratoř se proto zaměřila na hledání nežádoucích bakterií, mikrobů a zbytků pesticidů.
Čistý salát
Pozitivní zprávou je, že z hlediska nežádoucích mikroorganismů byly všechny testované směsi čisté. „Nenašli jsme ani listerie, ani salmonely. A i bakterii Escherichia coli jsme našli jen v minimálním množství,“ potvrzuje Andree.
Součástí testování byla i chemická analýza pesticidů, jejichž zbytky by se mohly podílet na takzvaném koktejlovém efektu. „I analýza 700 látek používaných v zemědělství proti škůdcům a chorobám rostlin dopadla u našich testovaných salátů velmi dobře. Nesetkali jsme se s žádnými výraznými přebytky pesticidů.“
Hodnocení dTestu:
- Mezi saláty nebyly v celkovém hodnocení žádné výrazné rozdíly.
- Chemické analýzy nepotvrdily žádná rizika pro spotřebitele.
- Nejlépe se umístil salát Tesco Mediterranean Style, čerstvá salátová směs.
Pohled skrze obal
Jak tedy poznat dobrou salátovou směs? Důležité je, aby kupující do salátové směsi dobře viděli. Součástí testu se tedy staly i obaly salátů, které musejí být průhledné.
„Salát si nemůžete osahat, jako to jde třeba u jablek nebo u jiných druhů zeleniny. Musíte se podívat skrz obal a nesmíte tam najít žádné známky hniloby, zavadnutí. Salát musí být čerstvý, čistý a jednotlivé kousky musejí mít rovnocennou velikost,“ radí Sabina Andree.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.