Budoucí nájemník by se měl podívat na to, s kým smlouvu uzavírá, radí právnička dTestu

2. červenec 2021

Uzavřít dobrou nájemní smlouvu není jen tak. Od budoucích nájemníků, ale i pronajímatelů, vyžaduje proces ostražitost. Na co by si měli dát pozor a čemu se mají vyhnout?

Čtěte také

Začneme budoucím nájemníkem. „Měl by se podívat pořádně na toho, s kým smlouvu uzavírá, tedy na pronajímatele, případně na jeho zástupce,“ upozorňuje právnička časopisu dTestu Soňa Libigerová. Doplňuje, že nejlepší by bylo ověřit si jeho totožnost, díky tomu je možné se vyhnout podvodníkům. A uvádí například, že lidé poslali někomu předem kauci za byt ve výši dvou až tří nájmů a nedostali byt, nájemní smlouvu, ale ani peníze zpět.

Domluva je důležitá

Každý se pochopitelně zaměřuje na výši nájemného a platby za služby, právnička dTestu ale připomíná, že od loňského července mohou pronajímatelé za určitých podmínek například požadovat také smluvní pokutu, což do té doby nebylo možné. Podstatné je myslet i na to, co bude potřeba splnit na začátku, ale i konci nájmu. „Typicky, jestli to bude nájem na dobu určitou, což je velmi časté uzavírání nájemní smlouvy,“ míní.

Důležité je například i domluvit se, pokud se nájemcům nelíbí třeba stávající kuchyňská linka, tak za jakých podmínek ji mohou vyměnit za novou. „Pokud se s pronajímatelem nedomluví, tak nejenže může chtít po skončení nájmu odstranit novou linku, ale aby nájemce namontoval zpět tu starou.“

Strach z exekuce

Nájemce je podle právničky stále považován za slabší stranu. Potřeba je podle ní ale chránit i pronajímatele. K tomu má sloužit právě smluvní pokuta. Pronajímatel by si měl podle Libigerové ošetřit, co v pronajímaném bytě patří jemu, pokud jej pronajímá už zařízený. „Je tam velký strach z exekuce, tak aby to exekutor nemohl zabavit,“ poznamenává právnička.

Exekuce - exekutoři - Exekutorská komora ČR

A jak je to se zvířaty v bytech? Pronajímatel sice může do smlouvy napsat, že zvířata v bytě nechce, pro nájemce to ale není podle právničky dTestu závazné. „Ale samozřejmě, když ten pes poškrábe parkety a zničí podlahy, tak je to náhrada škody a ten pronajímatel může požadovat odstranění škody, případně nějakou finanční kompenzaci.“ Podstatný je v tomto ohledu i předávací protokol, kde by mělo být zahrnuto, v jakém stavu byt je.

Spustit audio

Související