Bílky i šlehačku zvládly šlehače na výbornou. Některé ale hlučely jako vysavač, zjistil dTest

31. červenec 2021

Dávno minuly doby, kdy musela hospodyňka při přípravě těsta či šlehačky disponovat svatou trpělivostí a pažemi z oceli. S namáhavou prací v kuchyni dnes pomáhají ruční šlehače. Který vybrat a kterému se raději vyhnout, poradí dTest.

Do testu bylo zařazeno celkem třináct modelů. První skupinu tvořily klasické typy šlehačů, které se drží seshora a jsou dodávány se sadou hnětacích háků a šlehacích metel.

Druhou skupinou byly šlehací komplety, ke kterým patří navíc i stojan a mísa. „Výhodou těchto kompletů je, že se nemusejí držet v ruce. Nevýhodou ale samozřejmě je, že vyžadují více místa na uskladnění,“ popisuje Lucie Pechmanová, redaktorka spotřebitelského časopisu dTest.

Dvě pětky za palačinky

Hodnoticími kritérii byly v prvé řadě stěžejní funkce šlehačů. „Zajímalo nás, jak dobře který šlehač šlehal, přičemž jsme šlehali vaječné bílky a šlehačku. Následně jsme připravovali těsto na koláč, na bílý chléb a na palačinky.“

Dalším kritériem byla snadnost obsluhy, hlučnost při provozu, kvalita konstrukce a zpracování. Nakonec byly všechny modely podrobeny zátěžovému testu a zkoušce bezpečnosti, ve které všechny modely obstály na výbornou.

S čím ale měly některé šlehače opravdu problém, bylo překvapivě těsto na palačinky. „Je to dáno tím, že palačinkové těsto je relativně tekuté, takže některé šlehače rozstřikovaly směs po stěnách nádoby a některé zase nezvládly umixovat směs dokonale dohladka. Za palačinky tedy padly dvě pětky.“

Křiklouni v kuchyni

Jako vyložený propadlík ovšem neskončil v testu žádný šlehač, přestože se jako největší zádrhel ukázala být hlučnost některých modelů.

„Některé šlehače skutečně patří do kategorie velkých křiklounů. Vydají kolikrát více hluku než velký kuchyňský robot. Největší hlučnost, jakou jsme naměřili, bylo 87 decibelů, což je srovnatelné s vysavačem,“ uzavírá Lucie Pechmanová.

Výsledky dTestu:

Nejlépe si v testu vedly tři modely, které od redakce dostaly i označení Výhodný nákup.

  • Eta 0044 za 399 Kč.
  • Silver Crest SHM300C1 z Lidlu za 350 korun.
  • Levný a dobře funkční model ECG RS 200 za 399 korun.
Spustit audio

Související