Levné ruční šlehače mohou překvapit výkonností

18. duben 2012

Úterní poradna Dvojky patřila výsledkům testů ručních šlehačů. Hostem byl Václav Beneš z časopisu dTEST. V příspěvku najdete audiozáznam rubriky a také textový přepis.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
I teď v 10 hodin a bezmála 8 minut je s vámi Dvojka Českého rozhlasu. Chtěla bych vás poprosit, milí posluchači, pokud se chcete dnešního hosta po jedenácté, paní Dany Zátopkové na cokoliv zeptat, už teď můžete psát na adresu jejakaje@rozhlas.cz a psát můžete ostatně i teď dotazy pro pana Václava Beneše z časopisu dTEST, protože budeme mít téma, které je velmi řekla bych praktické, budeme mluvit o pomocnících v domácnosti, ručních šlehačích. Dobrý den, vítám, pane Beneši.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
Hezké dopoledne.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hezké dopoledne. Tak ruční šlehače, tak možná někdo by si je mohl splést s dalšími funkcemi, to znamená s mixery.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
My jim nesprávně říkáme mixery, ale ono by se správně mělo říkat šlehače, protože ten šlehač v té své základní podobě tu mixovací funkci nemá, jsou to tedy elektrické přístroje určené především na hnětení a míchání těsta, mají tedy ty šlehací metly a hnětací háky, samozřejmě s nimi připravíte i šlehačku a tak dále, některé z nich jsou vybaveny mixovacím nástavcem, není to ovšem pravidlo, takže skutečně jsou to elektrické šlehače.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili šleháme, ale také můžeme mísit těsto.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
Přesně tak a to je to, co jsme v našem testu dělali.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale pozor, šlehač není robot.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
Šlehač není robot. Robot je řekněme ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Větší, mohutnější.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
... složitější, sofistikovanější a umí prakticky všechno, tohle jsou skutečně jenom ty základní šlehače na základní přípravu potravin.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Kolik jste jich testovali? A rychle počítá pan Beneš.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
Testovali jsme jich 10 a přidali jsme k tomu 4 modely s otočnou mísou, což jsou takové přístroje, které už vypadají trochu jako roboty, protože mají takový nástavec, kde je místa, která se otáčí, no, a nás zajímalo samozřejmě, zda zvládnou ty úkoly stejně dobře jako ty obyčejné šlehače, respektive jako ty roboty, protože jsou pochopitelně levnější než ty kuchyňské roboty, ale ukázalo se, že zdaleka tomu tak není.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak dopodrobna probereme šlehače s panem Václavem Benešem už za chvilku, vy se můžete ptát na jejajaje@rozhlas.cz, můžete poslat také SMSku R2 mezera JEJAKAJE mezera a text na 9077704. Telefonní čísla znáte, připomenu 221552525 a 221552424. Mluvíme o ručních šlehačích.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Dvojce Českého rozhlasu mluvíme o testech ručních šlehačů s panem Václavem Benešem z časopisu dTEST. Pane Beneši, jak jste testovali?
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
Ten test byl zajímavý v tom smyslu, že jsme samozřejmě nejen vařili, to byla jedna ze součástí testu, kdy jsme skutečně po těch šlehačích chtěli, aby připravily to, co děláte v běžné kuchyni. Ale na pomoc jsme si vzali i umělé těsto, což je směs glykolu a síranu barnatého, ono to zní dost děsivě, ale ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
To tedy skutečně, jak to vypadá, jakou to má konzistenci?
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
Normálně se tomu říká permanentní běloba a výhoda toho těsta je právě v tom, že má konzistenci takovou, jakou chcete, podle toho, jak ho naředíte, takže s ním můžete simulovat jak třené těsto, tak kynuté těsto a ještě větší výhoda je v tom, že to těsto má neustále stejnou konzistenci, takže jakoby se neuhněte, neumíchá, takže my díky tomu jsme mohli simulovat zátěž těch šlehačů tak dlouho, jak jsme chtěli, a to byl celý ten zátěžový test, kdy musely absolvovat více než 100 cyklů míchání nebo hnětení těsta, a tam to byl Prubířský kámen, tam se ukázaly velké rozdíly mezi jednotlivými modely a některé skutečně se po několika málo či více cyklech odporoučely a už pak nefungovaly.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Můžete se ptát, milí posluchači, na čísle 221552525 a 221552424, čekáme na vaše dotazy, co týče ručních šlehačů, můžete také napsat jejajaje@rozhlas.cz. Pane Beneši, jakou kapacitu mají ty šlehače obvykle?
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
Kapacita je velmi rozdílná. Na to byste si měli dát při nákupu a při výběru toho přístroje pozor, protože ona se liší i podle toho samozřejmě, co budete připravovat, takže dejme tomu pro třené těsto ty testované modely si uměly poradit s množstvím od 800 gramů do 3 kilogramů, což je velký rozdíl.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, to už je hodně tedy.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
Ještě větší rozdíly jsou, co se týče kynutého těsta, které je samozřejmě náročnější na zpracování. Tam ty nejmenší modely zvládly pouze 660 gramů, což je poměrně málo, 1660 je největší hodnota pro kynuté těsto, což jsou tedy ty větší a těžší mixery, šlehače, vidíte, sám jsem se nechal unést ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Unést.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
... tím tradičním názvoslovím. Ale tady je třeba říci, že skutečně ty přístroje jsou převážně určeny pro menší množství těsta a ve chvíli, kdy je vaše domácnost taková, že děláte skutečně velké množství toho kynutého těsta, tak se zřejmě vyplatí pořídit si kuchyňského robota, který je na to velké množství těsta, máte-li tu mísu, utáhne to těsto a ty šlehače, co se toho kynutého těsta týče, ty, které zvládnou to velké množství, tak ty bývají velké a těžké, takže je třeba upozornit na to, že ten šlehač má třeba 1,5 kila, a to potom budete muset držet v ruce tedy a hníst s tím to těsto, což pro některé osoby už je samozřejmě poměrně náročné.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já pořád přemýšlím, proč se vám tam loudí ten mixer místo šlehače, ale ono je to pravda, že se tomu mixer říkalo a byly to nože a ta nádoba byla taková vysoká a prostě stále ten název u nás zůstal v povědomí.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
S nádobou jsou klasické mixery, dnes máme zpravidla ty klasické se podávají taky, dnes máme tyčové mixery a ten mixovací nástavec mají i ty některé šlehače, jak jsem říkal, ale záměrně se tomu vyhýbám, protože my jsme tu mixovací funkci netestovali, takže bychom neradi, aby někdo nabyl dojmu, že ten šlehač bude dobře fungovat i s tím mixovacím nástavcem. Na to jsou primárně skutečně určeny ty tyčové mixery, které jsou právě na polévky, omáčky a sekání, drcení potravin a tak dále, ale to je jiný přístroj.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
To nebylo v rámci testu.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
To nebylo v rámci testu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ty ruční šlehače někdy jsou samotné a někdy jsou také součástí tedy těch šlehačů i nádoby.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
To byly ty 4 modely s tou otočnou mísou. Ono to vypadá tak, že tam je v podstatě takový podstavec, na kterém je umístěna ta mísa, nahoru zaklapnete ten šlehač a ono to vypadá jako ten kuchyňský robot, ta mísa se otáčí, takže to má zlepšit zpracování toho těsta, ale ono se ukázalo, ty výrobky jsou rozhodně levnější, než domácí roboty, stojí do nějakých 1600 korun, ale ta kvalita zpracování je, řekněme, pochybná, protože je tam samozřejmě nějaký převodový mechanismus, jsou tam plastová kola, která umožňují to, aby se ta mísa otáčela, celé to táhne ten motor toho šlehače, což už je poměrně velký úkol na ten motor a to, co se nám v tom testu ukázalo, zejména při zpracování tedy toho kynutého těsta, ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Které je daleko tužší, než to třené.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
... tuhé, těžké a tam se ukázalo, že skutečně ty přístroje odcházely buď odešly ty plastové zuby, které pohání ten otáčecí mechanismus, anebo se to celé zaseklo a ten přístroj se zavařil a začal kouřit a už potom dál nefungoval. Paradoxně jediný přístroj s tou mísou, který to zvládl, byl ten nejlevnější, který stojí 500 korun, což je méně než některé, než téměř všechny ty samostatné šlehače, takže tady skutečně se ukázalo, že ten poměr cena - kvalita je skutečně nezávislý na tom, kolik ten přístroj strojí a ty levné přístroje obstály se ctí a některé drahé vyhořely.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak zatím žádný telefonát nemáme 221552525 nebo na konci 2424. Zdá se, že posluchači se drží klasické vařečky zřejmě. Pane Beneši, co se týče obsluhy, jak dopadly ty testy?
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
Co se týče obsluhy, dopadlo to poměrně dobře. Je samozřejmě nabíledni, každého napadne, co asi tak se dá na takovém přístroji nastavovat, samozřejmě výměna těch nástavců a těch metel je tím klíčovým a tam jsou problémy řekněme s tím vyhazovacím tlačítkem někdy, ale lze říci, že u většiny přístrojů se ty metly dají natáhnout a nandat ručně bez toho tlačítka, takže to je výhodné.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Máme telefonát. Dobrý den. Zdravíme. Vítáme ve vysílání.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, můžete-li mi odpovědět, testovali jste značku Silver, psáno Silver Crest. Děkuju.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, Silver Crest, děkujeme za dotaz.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
Silver Crest je privátní značka z Lidlu, a to byl právě ten šlehač s mísou, o kterém jsem hovořil, ten za 500 korun, který jako jediný se umístil dobře v tom testu šlehačů s mísou, takže ano a mohu doporučit.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, tak skvěle, posluchačce chválíme dobrou volbu. 221552525 či 2424 na konci, čísla vám jsou stále k dispozici. Dobrý den, vítáme ve vysílání. Můžete se ptát.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, Máchalová. Já bych se chtěla zeptat na něco trošku jiného, mám starý robot Ox z roku asi 65, který úžasně funguje doteďka, ale začínám mít problém s odšťavovačem. Chtěla jsem si koupit nový, ale říkají mi, že je to jenom na citrusové plody a když jsem to viděla, tak opravdu je to jenom vložit jaksi pomeranč, citron, já potřebuji odšťavovat rybíz, maliny, angrešt a tak dále na marmelády. Mohl by mi pán říct, jestli vůbec něco takového v dnešní době něco ještě existuje? Děkuji.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme. Tak nevím, nebylo to součástí testu, pane Beneši, jak si s tím poradíte.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
Ano, vyrábí se, dnes začínají být opět velmi populární s tím, jak nastupují ty čerstvé džusy, takže v podstatě dnes je takový návrat té výroby šťáv z čerstvých surovin. Doporučoval bych, protože jsme žádný aktuální test teď neměli, doporučoval bych, aby se obrátila na naše webové stránky www.dtest.cz a rádi jí poradíme, na co se při výběru soustředit.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Třeba to bude také námět pro další testování.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
Rozhodně je to jedna z našich priorit, takže určitě se posluchači toho testu dočkají v nějaké dohledné době.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Beneši, ještě jsme nemluvili o bezpečnosti a hlučnosti těch přístrojů.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
Bezpečnost a hlučnost je záležitost, která tady samozřejmě je řekněme taková, že šlehač nemůže být nikdy zcela bezpečný přístroj pochopitelně. Ty bezpečnostní aspekty v tom našem ohledu se soustředily na elektrickou bezpečnost. Tam jsme v podstatě žádný problém nenalezli až na několik řekněme drobnější, kdy přitom zátěžovém testu došlo ke spálení motoru, respektive spálení izolace, takže to je takový detail. Pak bych upozornil na ty přístroje, které mají ten mixovací nástavec, na který je tam další otvor a některé ty přístroje, ve chvíli, kdy tam dáte ten mixovací nástavec, mají stále volné ty otvory na ty hnětací metly a háky. Ty se tam pak otáčejí, protože tam je ten mechanimus, který tím otáčí, a ve chvíli, kdybyste do toho strčili prst, tak samozřejmě se může, může dojít k nějakému poranění, to riziko je malé.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
Ovšem samozřejmě to hlavní bezpečnostní riziko vyplývá z toho, že je to šlehač. A co se týče hlučnosti, bohužel jsou stále všechny poměrně hlučné.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak nakonec jsou určeny pro kuchyni, tam ta hlučnost třeba nevadí. Pane Beneši, shrňme si to, které ty mixery, respektive šlehače dopadly nejlépe?
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
Z těch modelů s mísou, jak už jsme říkali, to byl ten model Silver Crest z Lidlu, který stojí 500. Co se týče samostatných ručních šlehačů, lepší byl přístroj Bosh MFQ3520 za 750 korun, takže opět levnější přístroj. Braun Multiquick M1000 za 1170 korun a určitě bych upozornil na přístroj Budum Bistro, což byl nejdražší testovaný mixer, šlehač a ten stál 1670 korun, ovšem měl hodnocení nedostatečně, on velmi dobře vypadá, ale je to přístroj, který si rozhodně nekupujte.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak vidíte to, nemusí to nejdražší být nejlepší. Děkuju moc za zajímavé povídání o ručních šlehačích panu Václavu Benešovi z časopisu dTEST. Díky. Na slyšenou.
Václav BENEŠ, časopis dTEST
--------------------
Hezký den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hezký den.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.