Zmohlo vás vánoční pečení? Pořiďte si kuchyňského robota. Nemusí stát ani celou vaši výplatu

3. leden 2022

Kuchyňský robot s ramenem dokáže v kuchyni zastat spoustu práce. Uhněte těsto, ušlehá šlehačku, bílky i majonézu. Pořídíte-li si navíc vyměnitelné nástavce, může sekat, krájet i mlít maso. Jak vybrat ten správný, a kdy dát přednost raději food processoru, poradí dTest.

Robot s ramenem patří k rozměrným kuchyňským spotřebičům. Charakteristické je pro něj výklopné rameno, na které se nasazují různé nástavce, a pod ním umístěná mísa. Jeho doménou je hlavně příprava těsta a krémů. 

Díky nástavcům, které jsou součástí základní výbavy nebo se dají dokoupit, se ale vyrovná i tzv. food processorům, tedy všestrannějším robotům bez ramene, které dokážou také sekat, krájet, strouhat, mixovat, a dokonce i odšťavňovat.

Uhníst těsto, nastrouhat mrkev

Doménou kuchyňských robotů s ramenem je příprava těsta a krému

Časopis dTest poslal do laboratoře celkem dvacet různých robotů s ramenem z různých cenových kategorií a s různým rozsahem dodávaného příslušenství. Otestoval přitom šest základních funkcí.

Roboty měly za úkol připravit těsto na koláč, chléb a palačinky, ušlehat šlehačku a sníh z bílků a také připravit majonézu. Pokud robot disponoval doplňkovým příslušenstvím, strouhali jsme sýr i mrkev,“ přibližuje redaktorka dTestu Sabina Andree.

Cena nerozhoduje

Největším nedostatkem testovaných robotů samozřejmě bylo, když se jim nepovedlo směs dostatečně rozmíchat a na dně mísy zůstávaly zbytky hrubé, suché mouky. Přesto podle redaktorky dTestu nelze podle výsledků zobecnit, zda se vyplatí koupit spotřebič levnější, nebo investovat více.

„Některé levnější roboty se v našem testu umístily velmi dobře, jako například roboty značky Bosch. U těch nejdražších, vyráběných z kovu, ale nemůžete sáhnout vedle. Přesto mají své nevýhody.“

Výsledky dTestu:

  • Nejlépe se v testu umístily dva roboty značky Bosh a robot Kenwood Chef ze střední cenové hladiny.
  • Na konci tabulky se umístil robot značky Philco, Domo a Tristar.

Na co myslet?

Nevýhodou kvalitnějších celokovových robotů je hlavně jejich váha. Pohybovat se klidně může až okolo deseti kil. Manipulace s takovým kuchyňským robotem je pak velmi náročná.

Při nákupu nového robota je také vhodné popřemýšlet, zda budete všechny doplňkové komponenty využívat. Jejich uskladnění totiž může být zejména v malých kuchyních problém. Hospodyňky by si také měly zjistit, zda lze komponenty mýt v myčce. Ne každý výrobce to totiž doporučuje, uzavírá redaktorka. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.