Máte rádi sendviče, vafle a lívance? Pak si pořiďte multifunkční sendvičovač

26. listopad 2021

Příprava zapečených toustů je jednoduchá. Stačí mezi dva plátky chleba vložit oblíbený sýr a šunku a zapéct v sendvičovači. Skvělým rozhodnutím při nákupu může být pořízení multifunkční varianty, která pomocí výměnných zapékacích desek dokáže upéct i vafle nebo lívance. Organizace dTest otestovala například modely značek De’Longhi, Tefal nebo Russell Hobbs.

Spotřební organizace dTest poslala do laboratoře celkem 14 modelů sendvičovačů. Jednu skupinu představovaly základní sendvičovače, druhou sendvičovače multifunkční s vyjímatelnými zapékacími deskami.

Přestože jde o jednoduché přístroje, které nemají žádné speciální funkce, zajímalo nás, jak dobře jednotlivé spotřebiče zapékají. Zkoumali jsme také obsluhu nebo spotřebu energie, přibližuje testování redaktorka dTestu Sabina Andree.

Dokřupava

Kvalitu zapékání hodnotil dTest podle senzorických kvalit hotových sendvičů. Zkoumali jsme, jak dobře sendviče chutnají, jakou mají texturu, jestli jsou správně propečené a křupavé nebo jestli jsou propečené rovnoměrně.

Až na jednu výjimku testované sendvičovače zapékaly srovnatelně dobře. Rozdíl nebyl ani mezi levnými modely, jejichž pořizovací cena se pohybovala v řádu několika málo stokorun, a multifunkčními sendvičovači za několik tisíc.

Při rozhodování, který přístroj na zapékání vybrat, je tedy důležité si uvědomit, co od sendvičovače vlastně očekáváte a co skutečně oceníte. „Někomu bude stačit základní model, někdo si bude rád kromě sendviče připravovat i lívance, vafle nebo grilovat zeleninu.“

Výsledky dTestu:

  • Nejhůře zapékal sendvičovač Severin. Sendvič nebyl dobrý, vytékal z něj sýr a chleba byl rozmočený.
  • Naopak velmi dobře zapékaly modely De’Longhi, Tefal a Russell Hobbs.

Neoblíbené čištění

Podstatné rozdíly odhalil test v době přípravy, která zahrnuje nejenom samotné zapékání, ale i dobu, kterou přístroj potřebuje ke svému nahřátí. „Zatímco všechny sendvičovače zapekly chleba zhruba za stejnou dobu, velké rozdíly jsme zaznamenali v zahřívání přístrojů. Mezi nejpomalejším po nejrychlejší byl rozdíl celých tří minut.“

Asi nejméně oblíbenou činností je údržba sendvičovače. I tady se vyplatí pečlivě vybírat. Na trhu totiž existují sendvičovače, u kterých údržba není žádný problém, ale test odhalil i modely, které na určitých místech shromažďovaly připečené zbytky.

Z tohoto úhlu pohledu jsou výhodné multifunkční sendvičovače, u nichž se dají zapékací desky vyjmout a jednoduše umýt pod tekoucí vodou, nebo dokonce v myčce, doporučuje Sabina Andree.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.