Máte rádi sendviče, vafle a lívance? Pak si pořiďte multifunkční sendvičovač
Příprava zapečených toustů je jednoduchá. Stačí mezi dva plátky chleba vložit oblíbený sýr a šunku a zapéct v sendvičovači. Skvělým rozhodnutím při nákupu může být pořízení multifunkční varianty, která pomocí výměnných zapékacích desek dokáže upéct i vafle nebo lívance. Organizace dTest otestovala například modely značek De’Longhi, Tefal nebo Russell Hobbs.
Spotřební organizace dTest poslala do laboratoře celkem 14 modelů sendvičovačů. Jednu skupinu představovaly základní sendvičovače, druhou sendvičovače multifunkční s vyjímatelnými zapékacími deskami.
„Přestože jde o jednoduché přístroje, které nemají žádné speciální funkce, zajímalo nás, jak dobře jednotlivé spotřebiče zapékají. Zkoumali jsme také obsluhu nebo spotřebu energie,“ přibližuje testování redaktorka dTestu Sabina Andree.
Dokřupava
Kvalitu zapékání hodnotil dTest podle senzorických kvalit hotových sendvičů. „Zkoumali jsme, jak dobře sendviče chutnají, jakou mají texturu, jestli jsou správně propečené a křupavé nebo jestli jsou propečené rovnoměrně.“
Až na jednu výjimku testované sendvičovače zapékaly srovnatelně dobře. Rozdíl nebyl ani mezi levnými modely, jejichž pořizovací cena se pohybovala v řádu několika málo stokorun, a multifunkčními sendvičovači za několik tisíc.
Při rozhodování, který přístroj na zapékání vybrat, je tedy důležité si uvědomit, co od sendvičovače vlastně očekáváte a co skutečně oceníte. „Někomu bude stačit základní model, někdo si bude rád kromě sendviče připravovat i lívance, vafle nebo grilovat zeleninu.“
Výsledky dTestu:
- Nejhůře zapékal sendvičovač Severin. Sendvič nebyl dobrý, vytékal z něj sýr a chleba byl rozmočený.
- Naopak velmi dobře zapékaly modely De’Longhi, Tefal a Russell Hobbs.
Neoblíbené čištění
Podstatné rozdíly odhalil test v době přípravy, která zahrnuje nejenom samotné zapékání, ale i dobu, kterou přístroj potřebuje ke svému nahřátí. „Zatímco všechny sendvičovače zapekly chleba zhruba za stejnou dobu, velké rozdíly jsme zaznamenali v zahřívání přístrojů. Mezi nejpomalejším po nejrychlejší byl rozdíl celých tří minut.“
Asi nejméně oblíbenou činností je údržba sendvičovače. I tady se vyplatí pečlivě vybírat. Na trhu totiž existují sendvičovače, u kterých údržba není žádný problém, ale test odhalil i modely, které na určitých místech shromažďovaly připečené zbytky.
„Z tohoto úhlu pohledu jsou výhodné multifunkční sendvičovače, u nichž se dají zapékací desky vyjmout a jednoduše umýt pod tekoucí vodou, nebo dokonce v myčce,“ doporučuje Sabina Andree.
Související
-
Pozor na čištění a krátký kabel, ukázal test topinkovačů časopisu dTest
Redakce časopisu dTest testovala 17 modelů topinkovačů. Ve všech je možné opéct dva až čtyři plátky chleba, poradí si i se zmraženým chlebem a jsou vybavené funkcí stop.
-
Bílky i šlehačku zvládly šlehače na výbornou. Některé ale hlučely jako vysavač, zjistil dTest
Dávno minuly doby, kdy musela hospodyňka při přípravě těsta či šlehačky disponovat svatou trpělivostí a pažemi z oceli. Který ruční šlehač vybrat, poradí dTest.
-
Pro většinu stolních mixérů a smoothie makerů bylo výzvou zmrzlé ovoce, zjistil dTest
Ovocné a zeleninové koktejly neboli smoothies jsou zdravé a chutné. Ve vteřině se dají připravit i doma, ve stolním mixéru či smoothie makeru. Jaký vybrat, poradí dTest.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.