Za psa bez čipu hrozí od ledna pokuta až dvacet tisíc korun

25. říjen 2019

Od 1. ledna 2020 vstoupí v platnost novela veterinárního zákona, která stanovuje povinnost majitelů nechat čipovat svého psa. K čemu čip slouží a proč se nová povinnost týká téměř všech psů, přišla do dopoledního vysílání Dva na Dvojce vysvětlit právnička časopisu dTest Jana Urbancová.

 

Každý nový majitel psa musí zvíře přihlásit do evidence chovatelů psů, nechat ho očkovat proti vzteklině a nově nechat označit psa mikročipem. Očkování proti vzteklině bude platné pouze v případě, že je pes čipovaný. Pokud majitel psa jednu z těchto povinností nesplní, riskuje pokutu až do výše 20 tisíc korun, varuje Jana Urbancová.

Všichni psi musí mít buď čip, nebo tetování

Zákon stanovuje, že mikročipem nemusí být označeni pouze psi s jasně čitelným tetováním provedeným před 3. červencem 2011. Žádná jiná výjimka z čipování stanovena není. Majitelům psů, kteří chtějí projednat konkrétní případ svého zvířete, například kvůli vysokému věku nebo zdravotnímu stavu, Jana Urbancová doporučuje, aby se obrátili na Krajskou veterinární správu, která bude mít kontrolu čipování na starosti.

Legislativa, která stanovuje práva a povinnosti majitelů psů

  • Občanský zákoník – stanovuje, že zvíře není věc, ale smysly nadaný živý tvor, a jeho majitel odpovídá za škodu, kterou případně může způsobit;
  • Zákon na ochranu zvířat proti týrání – stanovuje obecné podmínky pro chov psa;
  • Zákon o veterinární péči – stanovuje povinná očkování a nově také čipovací povinnost;
  • Zákon o myslivosti – stanovuje, kde může, respektive kde nesmí pes pobíhat (honební a nehonební pozemky) a vymezuje oprávnění myslivecké stráže psa usmrtit;
  • Obecní vyhlášky – stanovující podrobnosti povinnosti vybírat a platit poplatek ze psů, a to včetně jeho výše; a specifikují také místní podmínky volného pohybu psů;
  • Přepravní řády – stanovuje práva a povinnosti majitelů psů ve veřejné dopravě, například zda může být zvíře přepravováno ve schráně nebo bez ní.

Prevence ztráty i množíren

Čtěte také

Obvyklá cena čipu je 150 až 450 korun. Čipování ovšem provádějí soukromí veterináři, kteří si mohou za jeho aplikaci účtovat další poplatek.

Čip má sloužit primárně k dohledání psa v případě, že se majiteli ztratí, a slouží také jako preventivní opatření proti množírnám. Zatím nefunguje jednotný registr a databáze jsou soukromé. Evidenci psů vedou také obce. Novela zákona, který by zavedl jednotný registr se projednává.

Odpovědi na nejčastější otázky související s čipováním najdete také na internetových stránkách Státní veterinární správy.

Spustit audio

Související