Vlivem lze Rudolfa II. srovnat s Karlem IV. Přesto po něm na Hradě moc nezůstalo: samurajský meč nebo vražedná dýka pro Caesara

13. březen 2015

Mnozí považují Rudolfa II. za podivína. Pražská metropole ale za jeho vlády doslova rozkvetla. Na ulicích bylo možné potkat slavné umělce, alchymisty nebo astronomy.

Možná i proto má ředitel odboru turistického ruchu Správy Pražského hradu František Kadlec pro panovníka velkou vášeň. „Především jsem nyní s jeho osobou spojen víc, než bylo obvyklé,“ říká.

Rudolfův vliv na Hrad lze srovnat s Karlem IV. Oba panovníci udělali z Prahy centrum císařství a celé kultury, umění a vzdělanosti. „Rudolf stejně jako Karel přivedl na Hrad mnoho osobností, umělců a vědců,“ připomíná Kadlec.

Arcimboldův manýrismus

Mnoho lidí si Rudolfa představí ze slavného Arcimboldova portrétu, na kterém je císař složen z ovoce a zeleniny. To napovídá o jeho povaze. „Rudolf je znám i díky slavné pohádce. Byl to člověk velmi vzdělaný, ale zároveň i milovník všeho krásného,“ popisuje historik.

„Arcimboldo císaře dobře znal, protože byl jeho dvorním umělcem, který také organizoval různé slavnosti. Svým obrazem císaře velmi zaujal,“ dodává.

Výlety s Dvojkou, Pražský hrad, otevírání letní sezony - vedoucí odboru turistického ruchu Pražského hradu František Kadlec (alias Rudolf II.) a Václav Žmolík

Pozůstatky slavné éry

Ze slavné doby vlády Rudolfa II. toho na Pražském hradě kvůli historickým okolnostem moc nezůstalo. „Je tam dosud Španělský sál, který císař nechal vystavět pro sochy, a také Rudolfova galerie, kde byly obrazy předních umělců.“

Na Hradě se dal najít i jakýsi „kabinet kuriozit,“ kde měl císař schované všemožné jedinečné předměty jako samurajské zbraně, čínský papír nebo dýku, kterou měl být údajně zavražděn Caesar.

Rudolf II. v podání Jana Wericha v pohádce Císařův pekař a pekařův císař.

Na Pražském hradě se na sobotu 28. března plánuje otevření letní sezóny. „Zvláštností celé události bude, že se na Pražský hrad přijdou podívat i historické osobnosti. Tedy čeští panovníci, kteří měli zásluhy o výstavbu Hradu. A mezi nimi i Rudolf II.,“ říká.

Dá se hrát na housle v Daliborce? Jaká jsou zákoutí Pražského hradu? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Daniela Brůhová , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.