Vladimíra Dvořáková: Potřeba přijmout pandemický zákon tu byla dlouho. Bez něj by zavládlo právní vakuum a chaos

22. únor 2021

Poslanecká sněmovna schválila ve čtvrtek návrh pandemického zákona, který ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím umožní vyhlašovat mimořádná opatření proti šíření covid-19 i bez nouzového stavu. 

Návrh pandemického zákona podpořilo 132 poslanců, proti byla celá SPD a část komunistů. Pokud návrh zákona projde i Senátem, bude to skutečně znamenat, že se Česká republika obejde bez nouzového stavu?

Uvidíme. Teprve praxe ukáže, jak je zákon naformulován. Zda se bude dát využít, říká v pořadu Jak to vidí... politoložka Vladimíra Dvořáková. 

Právní vakuum a chaos

Podle názoru Vladimíry Dvořákové potřeba přijmout pandemický zákon zde byla velmi dlouho. Nouzový stav by totiž měl být něčím, co reaguje na situaci, která je nenadálá, kdy je nutné přijmout rychle nějaké opatření. Na všechno ostatní měly stačit běžné zákony.

Čtěte také

Vláda nicméně až doteď stále spoléhala na nouzový stav, který má sice své výhody, ale není běžné, aby trval tak dlouho.

Situace u nás opravdu není dobrá. A v momentě, kdy máte právní vakuum, nemáte patřičné zákony, které by vládě poskytovaly použitelné nástroje, si mnoho poslanců říkalo, že zrušením nouzového stavu a rozvolněním všeho by vznikla naprosto chaotická situace. A to by nebylo dobře, míní Vladimíra Dvořáková.

Střet vlády a opozice

Prodloužení nouzového stavu před dvěma týdny Poslanecká sněmovna odmítla. Vzápětí poté ale vládu o nové vyhlášení na dva týdny požádali hejtmani všech krajů. Svůj krok podmínili tím, že vláda zajistí postupný návrat dětí do škol, testování ve firmách a uvolnění podmínek pro malé obchody. Jaké dopady může mít střet vlády a opozice?

Uvidíme, jak to dopadne s přijetím pandemického zákona, na jehož základě bude moct vláda přijímat opatření. Návrat dětí do škol byl velmi silný a důležitý požadavek. Bohužel se ukazuje, že vláda nedokáže zajistit ani tak základní věc, jako je tendr na firmu, která by testy do škol distribuovala. A to je vážná věc.

Situace odhalila, že vláda není schopná zabezpečit věci, které by v normálním státě běžně zabezpečeny být mohly. Ukazuje se zde nevýhoda nouzového stavu, kdy tendry nemusejí být veřejné, a jsou tak mnohdy netransparentní. Jsme pořád tam, kde jsme byli, přestože hnutí ANO šlo do vlády s protikorupčním programem, uzavírá Vladimíra Dvořáková.

Další témata rozhovoru: populismus a papalášství versus nedůvěra obyvatelstva; pokles volebních preferencí; filozof, pedagog a signatář Charty 77 profesor Jan Sokol.

Spustit audio

Související