Vladimíra Dvořáková: Krizové otázky by měl řešit speciální tým v čele s ministrem vnitra

16. březen 2020

Nedělají teď politici některé věci jen kvůli vlastnímu PR? Aby vypadali dobře? „Možná by něco méně efektního navenek mohlo být mnohem prospěšnější,“ uvažuje politoložka.

Čtěte také

V Česku je od pondělní půlnoci omezen volný pohyb osob. Dvacítka obcí na Olomoucku byla uzavřena úplně. Opatření jsou z pohledu Vladimíry Dvořákové účinná a růst počtu infikovaných relativně pomalý. To ovšem znamená, že hrozba nákazy bude u nás trvat déle.

„Ale doufejme, že všichni, kteří potřebují intenzivní lékařskou pomoc, se dostanou na patřičná lůžka,“ dodává politoložka. Vláda podle ní situaci zvládá. I když v případě zajištění ochranných pomůcek měla začít jednat mnohem dříve a razantněji.

Koronavirus jako politické PR

„Nechci dělat kritika za každou cenu, ale přijde mi podivné, že vše je soustředěno na pana premiéra. Přitom krizové otázky by měl řešit speciální tým, kterému by předsedal ministr vnitra,“ pozastavuje se Dvořáková.

„Politici vědí, že obyvatelé vnímají, co dělají nebo nedělají. A je otázka, jestli některé věci nedělají spíše z hlediska PR. Tedy aby si o sobě vytvořili dobrý obraz, že hájí občany. Možná by něco, co je méně efektní navenek, mohlo být mnohem prospěšnější.“

Čína není Česko

Srovnávat účinnost přístupu totalitního čínského režimu a demokratického Západu k boji s epidemií není podle politoložky na místě. Připomíná taky, že počet obyvatel České republiky se blíží jednomu menšímu čínskému městu.

Čtěte také

„Uvidíme, co Velká Británie, kde vláda premiéra Johnsona nedělala žádná zásadní opatření, jaká jsou u nás,“ uvažuje Dvořáková v pořadu Jak to vidí...

„Evropa by měla velmi úzce spolupracovat, jakým způsobem chránit společný prostor. A měla by se projevovat i určitá míra solidarity. Zejména ve vztahu k zemím, kde dojde k obrovskému nárůstu počtu případů a systém to přestává zvládat.“

Další témata rozhovoru: domácí výuka v době epidemie; sestavování vlády na Slovensku.

Spustit audio

Související