Eduard Stehlík: Není dobré hrát si na hrdinu a ohrožovat svým chováním jiné

12. březen 2020

Vláda chystá další opatření v boji proti šíření koronaviru, a to i s ohledem na pandemické plány. „Někteří Češi přistupují k celé situaci trochu švejkovským způsobem,“ kritizuje vojenský historik.

„Je na místě poslouchat relevantní informace a řídit se pokyny. Není dobré hrát si na hrdinu a ohrožovat svým chováním jiné,“ vybízí k zodpovědnosti plukovník Eduard Stehlík.

Nenápadný virus

V české historii si nevybavuje situaci, která by se dala srovnat se současnou epidemií. Nákaza virem SARS a MERS z relativně nedávné doby se lišila tím, že nedoputovala až na naše území. Ale i smrtnost na následky onemocnění byla výrazně vyšší.

Čtěte také

„Nebezpečnost současné situace je v tom, že řada lidí nemá žádné výrazné příznaky. Zatímco v předchozích epidemiích se nemocní velice rychle dostali do takového zdravotního stavu, že museli být převezeni do nemocnic, izolováni a situace se začala řešit.“

Itálie dělá, co může

Jak se ale česká společnost přesvědčila například v době povodní, integrovaný záchranný systém i vzájemná solidarita mezi lidmi u nás funguje velmi dobře. Důležité je chovat se zodpovědně a bez paniky, zdůrazňuje v pořadu Jak to vidí... Stehlík.

„Nelíbí se mi tendence říkat, že Itálie situaci nezvládá. Když u nás bylo testováno kolem tisíce lidí, měla už Itálie něco přes 40 000 testů. Zarážející je počet úmrtí. Ale Itálie má jednu z nejstarších populací v celé Evropě. Průměrný věk těch, kteří přišli o život, je kolem 80 let.“

Další témata rozhovoru: zapojení armády do řešení pandemie koronaviru; 21 let od vstupu Česka do NATO; výročí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi; závist a zloba jako odvěká nemoc lidstva.

autoři: Zita Senková , Eduard Stehlík , and
Spustit audio

Související