Vladimíra Dvořáková: Lhaní je 30 let po listopadu běžnou součástí politického marketingu

15. listopad 2019

Rozhodují konexe. A u politiků roste agresivní styl komunikace. „Před 15 lety politik, který lhal, skončil,“ komentuje politoložka výsledky průzkumu spokojenosti Čechů se situací v zemi po roce 1989.

Podle průzkumu agentury STEM pokládají až dvě třetiny Čechů situaci po roce 1989 za lepší než před sametovou revolucí. Jako horší ji vidí 16 procent lidí. Převažují mezi nimi starší občané, voliči levice a lidé nedostatečně materiálně zajištění.

Čtěte také

„Málo hovoříme o slabých místech a o tom, kde jsou problémy. Řada lidí, kteří jsou nespokojení – a nemusí to být zrovna ti, kteří říkají, že dřív to bylo lepší –, o nich chtějí slyšet a chtějí znát jejich řešení,“ myslí si politoložka Vladimíra Dvořáková.

Obchodujeme s chudobou

Nejpalčivější problémy Česka 30 let po revoluci vidí Dvořáková v prorůstání oligarchických struktur do politiky nebo v byznysu s chudobou: „Mnoho lidí vnímá, že některé čisté, legální peníze jsou ve skutečnosti špinavé. Protože byly získány na úkor nejbezmocnějších.“

Některé neblahé jevy přejímáme ze západu. „Roste agresivní styl komunikace politiků. Někdy se hovoří o době postpravdivé. Ještě před 15 lety politik, který lhal, měl konec kariéry. Teď je lhaní běžnou součástí politického marketingu.“

Pořád rozhodují konexe?

Po roce 1989 zavládl pocit rovných šancí, tedy že všichni mohou být úspěšní, budou-li se snažit. Pro mnoho lidí to pak bylo velké zklamání. Dnes převládá pocit, že rozhodují kontakty a konexe, shrnuje politoložka.

Poukazuje taky na oslabenou důvěru Čechů v právní stát. „Vláda může kdykoliv bez sdělení důvodu odvolat nejvyššího státního zástupce, od nějž se odvozuje jmenování vrchních státních zástupců. To nevyvolává zrovna dobrý pocit.“

Ochrana právního státu je základ

Podle organizátorů ze spolku Milion chvilek pro demokracii přišlo demonstrovat na 250 tisíc lidí

Na sdružení Milion chvilek oceňuje důraz na ochranu právního státu. „Mohu mít nebo nemít ráda nějakého politika, když vím, že jsou za další čtyři roky volby a můžeme věřit, že se politika změní.“

„Ale pokud nejsou jasná pravidla, podle kterých se politika hraje, a pokud existují privilegia pro ty, kdo jsou u moci a můžou ovlivňovat další vývoj, pak je to špatně,“ hodnotí Vladimíra Dvořáková.

Další témata rozhovoru: důvěra voličů v ČSSD; prezidentští kandidáti; protesty studentů Univerzity Karlovy; listopad 1989; sobotní demonstrace na Letné.

Spustit audio

Související