Ve vaničce, fólii nebo v papíru? Který tvaroh je bezpečnější konzumovat? Překvapivé výsledky dTestu

20. říjen 2022

Král mezi zdravými potravinami má mnoho podob. Od tvrdého tvarohu, který se hodí na posypání ovocných knedlíků, až po jemný v pomazánkách a náplních koláčů. Který je ale zdraví prospěšnější? Organizace dTest otestovala 25 typů tvarohů tučných, polotučných a tvrdých, prodávaných v papíru, fólii i ve vaničce, a sledovala mimo jiné i výskyt nežádoucích bakterií a kvasinek.

Výroba tvarohu je velmi jednoduchá. V podstatě stačí, aby mléko zkyslo. Díky tomu si tvaroh uchovává řadu cenných vitaminů a minerálů. Hlavně je ale nesmírně bohatým zdrojem bílkovin. Kvalitu tvarohu však neurčuje pouze použité mléko, ale také obal, ve kterém se prodává.

„Překvapením testu byla naprostá mikrobiologická čistota vaničkových tvarohů, které jsou hermeticky uzavřené a dají se pro svoji měkkou konzistenci natírat jako pomazánka. Naopak u tvarohů prodávaných ve fólii nebo v papírovém obalu laboratoř sem tam nějakou nežádoucí bakterii nebo kvasinku objevila,“ přibližuje redaktor dTestu Jan Maryška.

Mikrobiální kvalita

Odborníky zajímala hlavně bakterie Escherichia coli, která bývá ukazatelem toho, jestli se produkt vyrábí a skladuje v čistých hygienických podmínkách. „Pro tyto účely jsme analyzovali vždy pět balení tvarohu, abychom zjistili, v kolika z nich se bakterie vyskytují a kolik jich tam je,“ popisuje Maryška.

Ve dvou případech byla bakterie objevena ve všech baleních. „Na druhé straně je ale třeba říct, že nařízení předepisuje určitý limit výskytu těchto bakterií, a ten nebyl překročen ani u dotčeného tvrdého tvarohu na strouhání Kaufland/Jarmark, ani u tvarohu značky Moravia. Přesto od nás oba dva dostaly nedostatečnou známku.“

Výsledky dTestu:

  • Nižší obsah tuku v sušině byl zjištěn u tučných tvarohů značky Globus a Madeta.
  • V kategorii tučných a polotučných tvarohů se nejlépe umístil tvaroh značky Olma.
  • Nejvíce bodů v kategorii tvarohů na strouhání získal Jaroměřický tvrdý tvaroh z Jaroměřické mlékárny.

Nafouknutý obal

Problém byl ale i s kvasinkami. „Strouhaný tvaroh z Jaroměřické mlékárny obsahoval 140 milionů kvasinek na jeden gram, což bylo řádově několikanásobně více než ve všech ostatních tvarozích.“

Přítomnost kvasinek ale pozná spotřebitel poměrně snadno, nechá-li tvaroh nějakou dobu v ledničce. „Pokud se vakuové balení nafoukne, znamená to, že kvasinek uvnitř je opravdu hodně, že pracují a tvaroh znehodnocují.“

Přesto je situace v oblasti čistoty a hygieny dnes nesrovnatelně lepší, než tomu bylo kdysi. Test tvarohů, který spotřebitelská organizace dTest dělala před 30 lety, dopadl totiž o poznání hůř. „Tehdy 19 výrobků ze 33 nesplnilo kritéria na bezpečnost a kvalitu a mělo poměrně zásadní problémy s mikrobiologickou čistotou,“ uzavírá Jan Maryška.

Dá se tvaroh skladovat v mrazáku? Jak se liší výroba ostatních měkkých sýrů? Co je to ricotta? A přidávají výrobci do tvarohů konzervanty? Poslechněte si celou Poradnu na Dvojce.

Spustit audio

Související