Bílý jogurt není mrtvá hmota. Obsahuje miliardy zdravých mikroorganismů, potvrdil dTest
Začátek roku je ve znamení výzev. K předsevzetí trochu odlehčit jídelníček se skvěle hodí bílý jogurt. Zdraví prospívá nejen díky obsahu bílkovin, vápníku a vitamínů, ale zejména kvůli přítomnosti živých mikroorganismů. Jak kvalitní bílé jogurty jsou, zjišťoval dTest.
Spotřebitelská organizace dTest zařadila do testu 29 bílých jogurtů. Tuk v obyčejných jogurtech se pohyboval od 2 do 5 %, smetanové jogurty obsahovaly minimálně 10 % tuku.
Čtěte také
Laboratoř zajímalo zejména to, jak jednotlivé jogurty dostály mlékařské vyhlášce, která stanoví, co bílý jogurt musí obsahovat. Hlavním kritériem přitom je obsah mikroorganismů, přičemž v jednom gramu jogurtu musí být minimálně 10 milionů organismů z dvojice streptokoků a laktobacilů.
Testy prokázaly, že všechny testované jogurty měly několikařádově vyšší hodnoty mikroorganismů, než vyhláška vyžaduje. „V praxi jsme jich nacházeli stovky milionů, ale spíše miliardy. Jakýkoli bílý jogurt je tedy živý organismus, nejedná se o mrtvou hmotu,“ pochvaluje si redaktor dTestu Jan Maryška.
Hustý nebo řídký?
Testy dále sledovaly, zda jsou splněny i minimální požadavky na obsah tuku. „U některých výrobků se ukázalo, že mají drobné rezervy v přesnosti deklarací. Nicméně všechny námi zjištěné odchylky se vždy daly vysvětlit nejistotou měření.“
Jogurty byly podrobeny i senzorickým testům. Ani v této kategorii však nebyly zjištěny žádné nedostatky. „Ukázalo se, že kvalita jogurtů nesouvisí s tím, zda je jogurt hustý nebo řídký. Obsah bílkovin, tuků i senzorické vlastnosti nebyly strukturou jogurtu nijak dotčeny,“ vysvětluje Maryška.
Výsledky dTestu:
- Nejvyšší podíl jogurtové kultury měl Jihočeský jogurt bílý od Madety.
- V senzorickém testu získal nejvíce bodů jogurt Olma klasik originál.
- Dobrý smetanový jogurt představuje například výrobek značky Penny/Boni nebo Billa.
Je lepší bio?
Test neopomněl prozkoumat ani jogurty označené jako bio. Podle redaktora dTestu však toto označení v případě bílých jogurtů pro spotřebitele význam nemá. Senzorickými vlastnostmi i počtem mikroorganismů se totiž bílé bio jogurty nijak nelišily od běžných bílých jogurtů.
„Bílé bio jogurty se liší pouze tím, že se vyrábějí z bio mléka, tedy od krav, které mají přístup na pastvu. Koupí bio jogurtů tedy ze všeho nejvíce podporujeme dobrý život a pohodu krav.“
Související
-
Domácí jogurt: Jak na to s pomocí moderní kuchyně
Proč si doma nevyrobit takovou pochoutku. Jak na výrobu vlastní chutě i konzistence? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
Danone: Jogurt, který měl být zárukou zdraví a dlouhověkosti. Nejdřív se prodával v lékárně
U zrodu největšího světového výrobce jogurtů stál řecký lékař. Nebyl jediný, koho po válce znepokojovala dětská podvýživa. Jako první ale zkusil podpořit zdraví jogurtem.
-
Laktos: Od puten s mlékem přes první ovocný jogurt až k nostalgické polárce v mléčném baru
Značku Laktos si zaregistrovala Obchodní společnost mlékařských družstev v roce 1936. Její kořeny jsou ale mnohem starší a jsou spojeny s historií řady pražských mlékáren.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.