Bílý jogurt není mrtvá hmota. Obsahuje miliardy zdravých mikroorganismů, potvrdil dTest

1. únor 2022

Začátek roku je ve znamení výzev. K předsevzetí trochu odlehčit jídelníček se skvěle hodí bílý jogurt. Zdraví prospívá nejen díky obsahu bílkovin, vápníku a vitamínů, ale zejména kvůli přítomnosti živých mikroorganismů. Jak kvalitní bílé jogurty jsou, zjišťoval dTest.

Spotřebitelská organizace dTest zařadila do testu 29 bílých jogurtů. Tuk v obyčejných jogurtech se pohyboval od 2 do 5 %, smetanové jogurty obsahovaly minimálně 10 % tuku.

Čtěte také

Laboratoř zajímalo zejména to, jak jednotlivé jogurty dostály mlékařské vyhlášce, která stanoví, co bílý jogurt musí obsahovat. Hlavním kritériem přitom je obsah mikroorganismů, přičemž v jednom gramu jogurtu musí být minimálně 10 milionů organismů z dvojice streptokoků a laktobacilů.

Testy prokázaly, že všechny testované jogurty měly několikařádově vyšší hodnoty mikroorganismů, než vyhláška vyžaduje. V praxi jsme jich nacházeli stovky milionů, ale spíše miliardy. Jakýkoli bílý jogurt je tedy živý organismus, nejedná se o mrtvou hmotu,“ pochvaluje si redaktor dTestu Jan Maryška.

Hustý nebo řídký?

Testy dále sledovaly, zda jsou splněny i minimální požadavky na obsah tuku. „U některých výrobků se ukázalo, že mají drobné rezervy v přesnosti deklarací. Nicméně všechny námi zjištěné odchylky se vždy daly vysvětlit nejistotou měření.“

Jogurty byly podrobeny i senzorickým testům. Ani v této kategorii však nebyly zjištěny žádné nedostatky. „Ukázalo se, že kvalita jogurtů nesouvisí s tím, zda je jogurt hustý nebo řídký. Obsah bílkovin, tuků i senzorické vlastnosti nebyly strukturou jogurtu nijak dotčeny,“ vysvětluje Maryška.

Výsledky dTestu:

  • Nejvyšší podíl jogurtové kultury měl Jihočeský jogurt bílý od Madety.
  • V senzorickém testu získal nejvíce bodů jogurt Olma klasik originál.
  • Dobrý smetanový jogurt představuje například výrobek značky Penny/Boni nebo Billa.

Je lepší bio?

Test neopomněl prozkoumat ani jogurty označené jako bio. Podle redaktora dTestu však toto označení v případě bílých jogurtů pro spotřebitele význam nemá. Senzorickými vlastnostmi i počtem mikroorganismů se totiž bílé bio jogurty nijak nelišily od běžných bílých jogurtů.

„Bílé bio jogurty se liší pouze tím, že se vyrábějí z bio mléka, tedy od krav, které mají přístup na pastvu. Koupí bio jogurtů tedy ze všeho nejvíce podporujeme dobrý život a pohodu krav.“

Spustit audio

Související