Laktos: Od puten s mlékem přes první ovocný jogurt až k nostalgické vzpomínce na polárku v mléčném baru
Značku Laktos si dala zaregistrovat Obchodní společnost mlékařských družstev už v roce 1936. Její kořeny jsou ale mnohem starší a doprovází ji historie řady pražských mlékáren, které položily základy národnímu podniku Laktos. A že jich bylo!
První pražská mlékárna vznikla v roce 1872 na velkostatku Karla Kirschnera. Jmenovala se Parní mlékárna správy statku Radlice.
Karl Kirschner byl majitelem statku v Lochkově a nájemcem velkostatku Johanna Adolfa knížete Schwarzenberka. Od správy schwarzenberského panství koupil budovu statku v Radlicích a přestavěl ji na soukromou mlékárnu.
Napřed zpracovával mléko ze svých dvorů, pak přibral i mimopražské statky a začal dodávat mléko po Praze a přilehlých obcích. A tak se stalo, že kapacita mlékárny brzy přestala stíhat poptávku.
Pomáhali koně
Jeho syn Karl Otto, který převzal otcovo podnikání, proto nechal na samém konci 19. století vybudovat nový mlékárenský objekt. Nikoliv už v Radlicích, ale na okraji tehdy ještě samostatného Smíchova v tehdejší Zbraslavské, dnešní Nádražní ulici naproti vlakovému nádraží.
Mléko se vozilo do Prahy vlakem, ručně se konve přeložily na povozy a převážely přes ulici do mlékárny. Pomáhali koně, kteří byli ustájeni přímo v prostorách mlékárny. Zůstali až do roku 1953!
Největšímu odbytu se mlékárna těšila ve 30. letech minulého století. Tehdy byl totiž přijat zákon o povinné pasteraci mléka. V důsledku toho ale musela svou činnost ukončit řada malých, nedostatečně vybavených mlékáren. U Kirschnerů ovšem nové moderní technologie měli.
A zrodil se ovocný jogurt!
V roce 1933 přišla mlékárna s velkou novinkou, takřka světovou – začala vyrábět ovocné jogurty! Vzniklo to trochu jako znouzectnost. Bílé jogurty plněné do skleniček s netěsnými uzávěry se totiž rády kazily, nevydržely déle než tři dny. Vrstvička ovocného džemu s jahodovou či meruňkovou příchutí nahoře měla omezit kyselost jogurtu a zamezit vzniku plísní.
Ovocný jogurt byl uveden na trh pod názvem Jovo. Mlékárna si ho nechala patentovat a jeho licenci koupily další mlékárny v Československu – bylo jich na sto dvacet. Licenci zakoupily i podniky v patnácti zemích Evropy.
Po zavedení pasterace, když už plísně na povrchu jogurtů hrozit přestaly, se začala džemová vrstva dávat na dno jogurtových sklenic – vypadalo to lépe, protože barevný džem nestékal dolů po stěnách. Jovo se vyrábělo do roku 1962, potom jej nahradily jogurty plněné do plastových kelímků.
Koncern Laktos
Po znárodnění se závod stal součástí národního podniku Pražské mlékárny a později koncernu Laktos. K němu mlékárna patřila až do roku 1989.
Jedna z nejstarších mlékáren u nás, ze všech největší a úspěšná přes sto dvacet let, vyráběla máslo, smetanu, sýry, jogurty a tvaroh. Přežila dvě světové války, velkou hospodářskou krizi, znárodnění i cestu k socialismu. Nakonec ji takřka ze dne na den pohřbila takzvaná „neviditelná ruka trhu“. Roku 1992 byla výroba zastavena.
Které další mlékárny se staly součástí značky Laktos? A co všechno obsahuje sbírka Laktos Collection?
Související
-
Pražská šunka: Zauzená dobrota z Čech, kterou milovala šlechta i gurmáni v zámoří
Pochoutku z Čech je možné najít na jídelních lístcích v mnoha koutech světa. Čím je šunka z vepřové kýty nejvyšší kvality tak unikátní? Výjimečnost jí dává pražský řez.
-
Amylon: Největší škrobárenský podnik myslel i na ty nejmenší. Vyráběl pro ně pudingy a mejdlíčka
Do vínku mu bylo dáno silné sociální cítění, proto se z něj stal lékař. Když však škrobárenskému podniku jeho tchána hrozil zánik, svlékl bílý plášť a stal se továrníkem.
-
Ani trvanlivé mléko není jen bílá voda. Obsahuje minerály a vitamíny, ukázaly výsledky dTestu
I mléko zpracované velmi vysokou teplotou si nechává vitamíny a minerály. Tepelným ošetřením se nemění ani obsah vápníku a vitamínů A a B2. Mléka porovnával časopis dTest.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.