Úskalí pozdního rodičovství? Nejhorší je nedostatek energie, varuje psycholog

19. listopad 2021

Zatímco v roce 1985 se ženy stávaly matkami ve 24 letech, dnes se jim rodí první dítě až v průměrných třiceti. Kdy je ten správný věk na to stát se rodičem? A jaká jsou úskalí pozdního rodičovství?

Hranice pozdního rodičovství je velmi subjektivní. Obrovsky záleží na naladění rodičů. Většinou ale platí, že lidé, kteří mají děti později, už nemají na jejich výchovu tolik energie. Ve 35 letech většinou žijete v zajetém rytmu, a když do toho přijde dítě, může to být velký skok, varuje psycholog a lektor Milan Studnička.

Z medicínského hlediska ovšem není o správném načasování rodičovství pochyb. Čím dříve mají lidé děti, tím lépe. Nicméně oba věky mají své benefity. Když si člověk pořídí dítě v mladším věku, nemá o něj například tolik strachu.

Rodič jako ochránce

Dítě totiž podle Milana Studničky potřebuje zakoušet, lézt na stromy a padat. Když má maminka více životních zkušeností, má také více zkušeností s tím, co se může stát negativního. Takový rodič je pak více pečovatelský, ochranitelský. Přehnané ochranářství tak může mít negativní dopad na zdravý vývoj dítěte.

Základem ale podle odborníka je, jestli je doma pohoda. Pokud je dítě šťastné se svými rodiči, jestli si rodiče rodičovství užívají, pak věk nehraje roli. Důležité je, jaká je doma atmosféra.

Nádherné také je, když rodina funguje jako celek, což bohužel dnes už nebývá zvykem. Dříve děti mohly pozorovat chování maminky, babičky a klidně i prababičky navzájem, učily se, jak se lidi starají jeden o druhého. Benefit babiček a prababiček je také v tom, že dítě může trávit čas i jinde, mimo rodiče. A tím pádem si maminka s tatínkem odpočinou.

Dítě nepočká

Smutné jsou ty případy, kdy se žena snaží budovat kariéru, a ještě stihnout rodičovství. Děti takových maminek pak plní moji ordinaci. V souvislosti s opatřeními, která teď kvůli pandemii panují, je to epidemie nešťastných náctiletých dětí.“

Od třetího roku věku ale dítě potřebuje i tátu. „Potřebuje s tátou zažívat dobrodružství, osahávat si hranice a mantinely. A táta na to musí mít energii. A když si muž pořídí děti v pozdějším věku a energii nemá, dítě strádá.“

Podle Milana Studničky by si lidé měli uvědomit, že dítě změní všechno. Všechno počká, ale dítě ne. Když budu dávat přednost všemu jinému, najednou zjistím, že je dítě v pubertě a je to cizí člověk. Základní tedy je budovat důvěru a vztah, abych v pubertě, což je nejdůležitější období vývoje, byl pro dítě parťák.

Spustit audio

Související