Děti po čtyřicítce? Někdo je ve čtyřiceti stařec, jiný mladý kluk, říká psycholog

9. duben 2019

Rodičem po čtyřicítce. Má to své výhody i nevýhody. Gynekolog šílí, ale psycholog to vidí jinak, říká Alekos Kufudakis.

„Já jsem se stal rodičem relativně pozdě, v 36. Ale v naší generaci bylo běžné, že se kluci stávali rodiči během opušťáku na vojně a holky kolem 18 let. Za socialismu byly dvě zábavy, hospoda a sex, nula informací ze světa. Dnes je těch podnětů daleko víc," připomíná psycholog Alekos Kufudakis.

Puberta a přechod - nejhorší kombinace

„Zralý rodič může dát dítěti do života jiné startovací hodnoty než mladý nezkušený. Já si neumím představit, že bych měl ve dvaceti někoho vychovávat,“ uvažoval Alekos Kufudakis. Posluchači - odpůrci pozdního rodičovství oponovali. Podle paní Simony je sobecké, když dítěti v 25 letech odejdete. I posluchač Honza z Prahy podotýká, že je nejhorší, když se potká puberta s přechodem.

Čtení s dětmi (ilustrační foto)

„Já znám mnoho případů otců, kteří jsou v reálném dědečkovském věku, a mají děti. Jejich děti z prvního manželství jim závidí, protože se už opravdu chovají jako tátové a dávají jim víc. Zjistil jsem, že muži, kteří si pořídí dítě v pozdějším věku, reálně omládnou. Nutí je to nemyslet na svoji smrtelnost. Ale je to individuální. Některým chlapům bych rodičovství po čtyřicítce zakázal, jiní naopak dospěli. Někdo je ve 40 stařec, jiný mladý kluk.“

Neznáte nejnovější mobil? Jste trapní

„Určitou nevýhodou je pro pozdní rodičovství technologický pokrok. Po celá staletí chodil táta se synem se sekerou do lesa. Dnes ve virtuálním světě starší rodiče zaostávají. Nemají si s mladými, kteří žijí na sociálních sítích, o čem povídat. Když nevíte výhody posledního mobilu, jste trapní,“ upozorňuje psycholog.

Bojí se rodiče v pozdějším věku víc o své potomky? Je dobré nevědět do čeho jdou? Více uslyšíte ze záznamu.

Spustit audio

Související