Tomáš Kraus: Připomínat historii holokaustu je sisyfovská práce. Začínat musíme stále znovu

27. leden 2021

Před 76 lety osvobodila Rudá armáda nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim-Březinka. Hrůzy nacistického režimu připomene Mezinárodní den památky obětí holokaustu. 

U této příležitosti bude například v Centru Simona Wiesenthala promítán nový film Petra Bebjaka Zpráva o slavném útěku dvou židovských vězňů z Osvětimi.

Berlín uctí památku více než šesti milionů zavražděných židů a dalších obětí nacistického režimu světelnou instalací arolsenského archivu Počítá se každé jméno, která má připomenout každý jednotlivý příběh.

Jsem nesmírně rád, že se každý rok toto výročí a nejenom ono připomíná. Myslím si, že svět se snad přece jenom poučil z toho, co se stalo před 80 lety. Tyto připomínky jsou takovou špičkou ledovce, říká v pořadu Jak to vidí... Tomáš Kraus.

Nekončící snaha

Tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus však jedním dechem dodává, že připomínat období holokaustu je nikdy nekončící snaha, protože dorůstají stále nové a nové generace.

Čtěte také

Musíme začínat stále od začátku. Je to sisyfovská práce. Mnozí mladí lidé berou tyto události jako jurský pravěk. Je proto třeba jim připomínat, že to není tak dávno. Naopak to je, jako by to bylo včera. Stále mezi námi žijí ti, kteří tuto tragickou dobu zažili.

Velmi ale podle něj bude záležet na tom, v jaké formě a jakým jazykem se tyto věci budou připomínat, až tu pamětníci nebudou.

Dotknout se srdce

Jaká forma by tedy měla být zvolena pro to, aby lidé nezapomněli? Důležité je, abychom ze svědectví poznali autenticitu. Což je ale obtížné. Vždy je tu riziko, že se ze vzpomínaného stane klišé. Vždycky bude záležet na zpracování, nakolik dokáže promluvit konzumentovi do srdce.

Host Dvojky poukazuje zároveň na to, že zpracování tématu holokaustu je dnes poměrně dost.

Čtěte také

To v minulosti rozhodně neplatilo. Svět prohlédl až s filmem Stevena Spielberga Schindlerův seznam. Do té doby téma rezonovalo jen v okruhu lidí, kteří byli holokaustem postiženi.

Nejdůležitější ale podle Tomáše Krause je si uvědomit, že tragický příběh holokaustu je univerzální a mohl se stát kdekoli a komukoli.

Další témata rozhovoru: zneužívání nacistických symbolů ke komerčním účelům; univerzálnost tragického příběhu holokaustu; naděje pro Spojené státy Americké; přelom ve vztahu mezi Izraelem a jeho arabskými sousedy.

autoři: Zita Senková , Tomáš Kraus , opa
Spustit audio

Související