Relaxovat můžete i v tramvaji. Zpomalujte, kdykoliv můžete, říká psycholožka Lucie Kolaříková

3. březen 2020

Duševní očistu potřebuje každý. Jsou to ty nejpřirozenější věci jako třeba procházky, smích, nebo lidi, které máte rádi, doporučuje psycholožka Lucie Kolaříková.

„Naší duši vadí stres a starosti. Nejvíc nás ovlivňuje naše mysl, která pořád střílí nějaké myšlenky. Nejdůležitější je zpomalovat. Kdykoliv můžete. V chůzi, řeči, dýchání,“ radí Lucie Kolaříková.

„Když třeba jedete v tramvaji, zavřete oči a pozorujte svůj dech. Je to dechová meditace, která zklidní organismus,“ vysvětluje psycholožka v poradenské rubrice pořadu Dva na Dvojce.

Naučte se odkládat telefon

Co se stane, když psychohygienu dělat nebudete? „Výsledkem jsou různé civilizační choroby, vyhoření, deprese, panické ataky, zvýšené sebevraždy. Měli byste odkládat telefon, nebýt stále dostupní, vypínat televizi a zpomalovat.“

„Panické ataky jsou výsledkem změti myšlenek, strachu a obav, které se nashromáždí v psychice. Naše společenská nemoc je strach ze smrti. Děláme, že smrt neexistuje a přitom už to, že žijeme, znamená, že jednou zemřeme.“

„Mám kolegu, který dělá semináře se smrtí. Provází do vlastní smrti. Já sama jsem to zažila dvakrát. Obrovsky to léčí a pomáhá,“ dodává Lucie Kolaříková.

Jak je při psychohygieně důležitý spánek a strava? Jak zvládat paniku?

Spustit audio

Související