První česká herečka, která dobyla Evropu. Osudové ženy: Anny Ondrak

9. březen 2024

Temperamentní blondýnku se čtveráckýma očima publikum milovalo. Začínala v němých filmech, hvězdou se stala ve 30. letech v Německu. Jejího manželství ale využili nacisté. Anna, později Anny, se narodila v roce 1902 do rodiny rakousko-uherského důstojníka. Rodina hodně cestovala, díky čemuž Anny ovládala několik jazyků. Mluvila také německy, francouzsky a anglicky.

Účinkují: Kajetán Písařovic, Petra Nesvačilová, Ivan Řezáč, Gustav Hašek, Bořek Joura, Kateřina Winterová, Svatopluk Schuller, Viktor Dvořák
Vypráví: Martina Bittnerová, Radim Kopáč a publicista Stanislav Motl
Připravila: Ivana Chmel Denčevová
Napsal: Hynek Pekárek
Dramaturgie: Ivana Chmel Denčevová
Zvuková spolupráce: Jiří Pochvalovský
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 25. 5. 2019

Navštěvovala dívčí lyceum, hodiny tance i baletu. Už v 15 letech se dostala do sboru Švandova divadla, kde si jí všiml manžel tehdejší hvězdy Antonie Nedošínské a doporučil ji k filmu.

Od roku 1919 do roku 1931 pak pohybově nadaná herečka natočila neuvěřitelných 46 filmů, němých i zvukových. Dvě třetiny z nich v Československu a třetinu za hranicemi. Její mezinárodní kariéru odstartoval film Bílý ráj z roku 1924. Do Německa se Anny Ondrak odstěhovala v roce 1928.

Diblík s blond vlásky a pusou namalovanou do srdíčka. To byla poznávací značka pro Anny Ondrákovou. Přesto ji lze bez nadsázky označit jako první českou herečku, která dobyla Evropu.
Robert Rohál, publicista

Kráska a boxer

Když neuspěl její vztah s filmovým režisérem Karlem Lamačem, jejím manželem se v roce 1933 stal německý mistr světa v boxu Max Schmeling. S ním pak v Německu prožila vzestup nacismu, jehož představitelé si z Maxe udělali ikonu. Manželé v zemi platili za celebrity.

Anny Ondrak točila až do roku 1943. Po válce se manželé ocitli prakticky na mizině, Max Schmeling byl nějakou dobu dokonce ve vězení. Obvinění z kolaborace nakonec přestáli, ale museli začínat úplně od nuly.

Norci a coca-cola

Přestěhovali se na venkov a začali společně úspěšnou podnikatelskou kariéru. Anny pochopila, že její zlatá filmová éra už minula, a tak se věnovala péči o manžela a jejich norkovou farmu. Z Maxe Schmelinga se stal úspěšný manažer, který pracoval pro německou pobočku firmy Coca-Cola.

Do Československa se Anny Ondrak už nevrátila. Zemřela v roce 1987 ve svých 85 letech v Německu. Max Schmeling ji přežil o dlouhých 18 let. Zemřel v roce 2005 ve věku nedožitých 100 let. Posledním společným přáním bezdětných manželů bylo, aby dědictví po nich získaly dětské vesničky SOS.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.