Problém občas vnímá jen jeden z partnerů, přibližuje krize v rodině psychoterapeut Tomáš Prajzler

14. září 2021

Je přirozené, že se lidé občas nedokáží dohodnout. Podle psychologa Tomáše Prajzlera je třeba zaměřit se na podstatu problému a na budoucnost.

„Častou situací při párové terapii je, že problém vnímá jen jeden z partnerů. Já se hodně orientuji na to, jak by měla vypadat budoucnost, až se problém odstraní. Minulost se úplně odstřihnout nedá, ale je třeba se v ní nešťourat.“

Když terapii nechce, nepřesvědčíte ho

Je třeba zjistit podstatu problému, přiblížil párovou terapii Tomáš Prajzler. „První otázka může být: Představte si, že jste se přes problém dostali. V čem je situace jiná? Tím zjistíme, co je podstatou problém, jak ho partneři vnímají. A může nám to nabídnout postup, abychom se dostali do situace, kdy už problém nemáme.“

Jak přesvědčit partnera, který si myslí, že se ho problém netýká, k návštěvě psychoterapeuta? „Pokud bude hodně proti a bude si myslet, že je psycholog pro blázny, tak ho nepřesvědčíte. Spíše bych tu možnost nabízel, ale netlačil. Já můžu pár usměrňovat, aby terapie nebyla pokračování toho, co říkají doma. K tomu, jestli má nebo nemá cenu pokračovat, musí přijít sami“.

Jak poznáme, kdy problém zvládneme sami, a kdy potřebujeme cizí pomoc? Co dělat, když problém vnímá jen jeden z partnerů?

Spustit audio

Související