Pranostiky dnes musíme brát s rezervou, ale na Medarda bych věřil, směje se meteorolog Michal Žák

14. květen 2021

„Je pravda, že ledoví muži dnes už příliš neplatí. Pranostiky se hodně změnily,“ vysvětluje meteorolog v Blízkých setkáních na Dvojce. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas. Pořadu můžete dát právě teď svůj hlas v anketě Podcast roku. 

„S ledovými muži je to ošemetné. Jejich platnost skončila již v průběhu minulého století. Studený vzduch a mrazíky se stále vyskytují, ale přicházejí dříve,“ vysvětluje meteorolog Michal Žák. Velmi často se jich mohou zahrádkáři a zemědělci dočkat již koncem dubna. „Což souvisí s celkovou změnou klimatu. Jejich riziko není menší, naopak roste, protože se posouvá vegetační sezóna,“ doplňuje v rozhovoru.

Dnes už pranostiky musíme brát trochu s rezervou. Naopak pranostice Medardova kápě můžeme věřit docela dobře i dnes,“ tvrdí meteorolog.

Příroda se umí přizpůsobit

Příroda se změnám a výkyvům počasí umí přizpůsobit. Občas to ale nevychytá a dopady jsou dramatické i pro ni, nejen pro člověka. Pokud si nechceme nechat zničit úrodu, musíme se snažit dobře vybrat lokalitu pro pěstování,“ dodává meteorolog Michal Žák.

Změnilo se počasí v průběhu pandemie? Jaké je letošní jaro ve srovnání s loňským? Co je šotoušství?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související