Obarvené sladkosti, limonáda z dehtu, guma v jogurtu. Kterým éčkům se obloukem vyhnout? A kterých se bát nemusíte?
Běžnou součástí potravin jsou i různé chemické látky. Někdy je jejich použití odůvodnitelné, velmi často je ale konzumace konzervantů, zvyrazňovačů a barviv zbytečná, ne-li zdraví škodlivá. Proč jsou vlastně éčka problém a na která si dát obzvlášť pozor, zjišťoval nezávislý novinář Jan Tuna spolu s organizací Fér potravina.
„Úplně největší vykřičník bych napsal u azobarviv, což jsou chemická barviva, která jsou vyráběna z hnědouhelného dehtu nebo z ropy. Přínosná pro naše zdraví ale nejsou ani umělá sladidla, umělá aromata, chemické zvýrazňovače chutí a vůní, chemické konzervanty a fosforečnany,“ vypočítává autor projektu Tuna versus Jan Tuna.
Ne všechna éčka je ale nutné hned zavrhovat. Některá, jako třeba betakaroten nebo lykopen, se do potravin přidávají zcela běžně a jsou naprosto neškodná. „To je i příklad kyseliny askorbové neboli vitamínu C, který nás dokáže při konzumaci uzenin ochránit před masivním vznikem rakovinotvorných nitrosaminů,“ dodává novinář.
Barva prodává
Vedle toho ale existují látky, které prokazatelně negativní účinek na lidské zdraví mají. Do potravin se přidávají proto, aby bylo jídlo levnější, dlouho vydrželo, a ještě hezky vypadalo. „Třeba zmíněná azobarviva způsobí, že je jídlo hezky obarvené, výrazné, a tudíž se i lépe prodává,“ popisuje Jan Tuna.
Čtěte také
Bohužel výzkumy prokázaly, že azobarviva a modrá barviva způsobují hyperaktivitu a poruchy soustředění. Vyvolat mohou i alergické reakce, například kopřivku, astma nebo atopický ekzém. Pokusy na hlodavcích naznačily i to, že by azobarviva mohla způsobovat karcinogenní problémy. „U lidí se to zatím úplně prokázat nepodařilo. Z hlediska preventivní opatrnosti je ale lepší se těmto potravinám a nápojům vyhýbat.“
Některá nejvíce škodlivá barviva v potravinách
červená:
E122 azorubin
E123 amarant
E124 ponceau 4R
E128 červeň 2G
E129 červeň allura AC
žlutá:
E102 tartrazin
E104 chinolinová žluť
E110 žluť SY
modrá:
E133 brilantní modř FCF
E132 indigotin, potravinářská modř
Éčka v potravinách má povinnost jednou za 10 let přezkoumat Evropský úřad pro bezpečnost potravin. „Určuje jejich dávkování nebo zjišťuje nové skutečnosti a souvislosti. Jako se to teď třeba stalo u titanové běloby, u níž se neprokázalo, že by byla tak bezpečná, jak jsme si dosud mysleli,“ přibližuje ředitelka společnosti Fér potravina Hana Střítecká. „Na základě těchto podkladů pak Evropský parlament vydá příslušné nařízení, které platí ve všech státech EU,“ dodává.
Ředěné potraviny
Do potravin se kromě éček přidávají z mnoha důvodů i různé celulózy, škroby nebo guma. Tyto látky sice nejsou pro lidský organismus přímo škodlivé – většinu z nich lidské tělo ani neumí trávit –, problém je, že tyto látky ředí kvalitu potravin. „Takže místo toho, abychom konzumovali dostatečné množství masa nebo mléčné složky, jíme gumu nebo celulózu, které nám sice pokrm zpevní, ale nahradí jeho výživnou část,“ uzavírá Hana Střítecká.
Související
-
Rostlinná mléka jsou plná éček. Dejte si radši ovesnou kaši, radí odbornice
Stále populárnější jsou v poslední době rostlinná mléka. Nápoje vyráběné ze sóji, rýže, máku, ovsa, mandlí, pohanky, kokosu a dalších.
-
Při ochutnávce náhražky masa v testu pohořely. Vegetarián ale zklamaný být nemusí
Vypadá jako burger, ale je to burger? Časopis dTest zjišťoval, jak moc se rostlinné alternativy masných výrobků blíží masu nejen chutí, ale taky svojí výživovou hodnotou.
-
Test kečupů: kvalita bez chemie i „jedovatý“ koktejl
Jaký je skutečný obsah rajčat ve vašem oblíbeném kečupu? Kolik chemických látek do něj výrobci přidávají? A platí, že čím vyšší cena, tím vyšší kvalita?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.