Další „éčko“ dostalo stopku. Titanová běloba v potravinách končí, oznámili Jan Tuna a Hana Střítecká

14. březen 2022

Kde všude titanovou bělobu najdete a v čem může být nebezpečná, vysvětlí novinář Jan Tuna a Hana Střítecká ze spolku FÉR potravina. Našli v obchodě potraviny s titanovou bělobou? A kde tohle „éčko“ zůstává?

„Titanová běloba nese několik označení, například oxid titaničitý, E171 nebo TIO2. Je to barvivo, které obsahují stovky potravin a sladkostí. Ty cukrovinky pak nejsou našedlé, ale dostanou výraznější barvu. A my, jak známo, často nakupujeme očima,“ připomíná Jan Tuna.

Titanová běloba je přirovnávána k azbestu

V čem může být titanová běloba škodlivá? „Představte si ji jako takové destičky. Ukládají se v plicích a lymfatických uzlinách a jsou podezřelé z genotoxicity. Hlavním problémem je vysoké procento nanočástic. Pokusy na zvířatech ukázaly, že v organismu mohou být stovky dní a mohou poškozovat geny a orgány. Je to přirovnáváno k účinkům azbestu,“ vysvětluje Hana Střítecká.

Protože se nepodařilo stoprocentně prokázat bezpečnost titanové běloby, byla loni zakázaná. „Do začátku srpna mohou ještě potravináři využít zásoby a potom výrobky doprodat. Zákaz platí pouze pro potraviny. Titanová běloba je i krémech a lécích,“ dodává Jan Tuna. „Problém je to, co sníme, a ne co na sebe namažeme. Je rozdíl sníst spoustu potravin a pár léků, proto se to tam tolik neřešilo,“ vysvětluje Hana Střítecká.

Spustit audio

Související