Voda, palmový tuk, cukr a hromada éček... Šlehačky ve spreji dopadly v testu neslavně

13. říjen 2018

Odborníci z časopisu dTest tentokrát testovali šlehačky, a to jak smetany ke šlehání, tak šlehačky ve spreji. Z kterých výrobků získáme opravdovou tuhou šlehačku?

Jádrem testu 22 smetan ke šlehání tentokrát nebyly chemické analýzy. Odborníci sledovali hlavně to, jak rychle se podaří šlehačku vytvořit, o kolik nabyde objem původní tekutiny a jaká je její stabilita (tj. jak dlouho si šlehačka drží svůj tvar).

Kromě těchto tří atributů hodnotili testovatelé její chuť a vůni a měřili i obsah tuku. Zjištěnou hodnotu pak porovnávali s tou, která je uvedená na obalu.

Jaký je rozdíl mezi trvanlivou a čerstvou smetanou?

Trvanlivé smetany mají životnost prodlouženou vysokým ohřevem. Čerstvé smetany jsou sice také tepelně ošetřené, ale za nižších teplot. Nevydrží proto tak dlouho a je nutné skladovat je v chladu.

Našlehané šlehačky

Bílky, sníh, šlehačka, pěna (ilustrační foto)

„Největší rozdíly byly v kvalitě našlehání. Některé z testovaných výrobků jsme našlehali až o 150 %, jiné o 50 % nebo 30 %. V jednom případě se nepodařilo smetanu našlehat vůbec,“ uvádí Olga Šlesingerová, redaktorka časopisu dTest. Při šlehání hraje významnou roli teplota, smetana by měla být správně vychlazená. 

Důležitá je také technika šlehání a čas, který práci věnujeme. Přešlehaná smetana se srazí, nedošlehaná naopak teče. V laboratorních podmínkách při testu byly ovšem tyto faktory pro všechny testované výrobky stejné. Z testu ale vyplynulo, že rozdíly v době trvání šlehání jsou relativně velké.

Výsledky testu

S nejlepším hodnocením z testu vyšlo pět smetan ke šlehání, a to smetana K Classic smetana ke šlehání z Kauflandu, Smetana čerstvá 33 % z Lidlu, Olma Smetana ke šlehání, Tesco Smetana ke šlehání 33 % a Coop Smetana ke šlehání. Všechny spadají do kategorie čerstvých.

Šlehačky ve spreji

Šlehačky ve spreji ze srovnání s klasickými smetanami ke šlehání vždy vyjdou hůř. I mezi nimi jsou ale propastné rozdíly. „Zaprvé je velmi těžké na českém trhu najít šlehačku, která není oslazená. My jsme sehnali jenom jednu,“ konstatuje redaktorka časopisu dTest.

„Pokud nebudeme číst na šlehačkách ve spreji etiketu a budeme vybírat pouze podle toho, jak výrobek vypadá, tak máme velkou šanci, že sáhneme po něčem, co bude voda, palmový tuk a hromada éček, které je drží pohromadě spolu s cukrem nebo glukózofruktózovým sirupem.“
Olga Šlesingerová, redaktorka časopisu dTest

„A z těch slazených výrobků jen určitá část obsahuje smetanu. Zbytek se dělí na výrobky, které jsou postavené na vodě, a na ty postavené na odstředěném mléku. V obou dvou typech je tučnost, kterou přirozeně smetana dodává, suplována rostlinnými tuky, nejčastěji palmovým nebo někdy také kokosovým.“

autoři: Jiří Holoubek , and
Spustit audio

Související