Na řece jako na silnici. Právnička dTestu radí, jak se chovat na vodě

17. červenec 2020

Vyplutí na vodu je milá kratochvíle, svázáno je ale mnohými pravidly. Platí bez výjimky pro vůdce plavidla, členy posádky i plavce. Za jejich nedodržení hrozí pokuta.

Vodní plochy, na kterých se dá plout, se označují jako vodní cesty. Jejich seznam zveřejňuje Státní plavební správa na svých webových stránkách. „Najdete tu, která vodní plocha je vhodná pro plutí motorových plavidel, kde se dá koupat nebo kam lze vyplout s rekreačními plavidly,“ říká právnička dTestu Jana Urbancová.

Přestože jsou vodní plochy roztříděny do několika kategorií, mohou se daná pravidla vztahovat pouze na určité úseky. Například jen určitý úsek řeky je určený k pohybu rekreačních plavidel.

Neznalost neomlouvá

Pohyb na vodě je upraven několika jednoduchými pravidly pro plavidla i plavce

Řeky jsou jako silnice. Pravidla bezpečného provozu by tedy měl znát každý, kdo se vydává na vodu. Mezi ta základní patří dodržování bezpečnosti a plynulosti plavebního provozu. Nesmějí být ohroženi ostatní účastníci ani jejich majetek. A nesmí dojít ke znečištění životního prostředí.

„Pravidla pro plavbu nejsou nic složitého. Malé plavidlo nesmí křižovat cestu většímu plavidlu. Pokud se potkají dvě malá plavidla s motorem, potkávají se levými boky, tedy jako auta na silnici. A pokud má motor jenom jedno plavidlo, vyhýbá se tomu, které motor nemá,“ shrnuje základy chování na vodě Jana Urbancová.

Lodička z půjčovny

„Pokud si budete půjčovat lodičku nebo motorový člun v půjčovně, s pravidly vás musejí seznámit majitelé půjčoven.“ Každá půjčovna má svůj provozní řád s popisem plavidel. Poskytnout musí také příručky s návodem k jejich ovládání. Samozřejmostí je i mapa s vyznačenými zónami pro pohyb plavidla a poučení o základních značkách a zvukových signálech.

„Výňatek ze základních pravidel poskytuje opět Státní plavební správa na svém webu. Prohlédnout si můžete, jak například vypadá zákaz proplutí nebo zákaz kotvení. Zveřejněny jsou i zvukové signály,“ radí právnička v pořadu Dva na Dvojce.

Plavec nebo nafukovací lehátko

Plavci na nafukovacích lehátkách nejsou pravidel ušetřeni

Základní pravidlo zní, že pokud je plavidlo ovladatelné, dá se tedy zastavit nebo na něm měnit směr, jde o plavidlo. „Pokud jde o nafukovací lehátko, máte stejné povinnosti jako plavec. Nesmíte tedy například plout na určitých místech, v blízkosti přístavů, mostů, na trase přívozů. Nesmíte ani křížit cestu jiným plavidlům.“

Zapomenout by se rozhodně nemělo na to, že zákon o vnitrozemské plavbě vychází z jiných pravidel, než z těch, která platí na moři.

Spustit audio

Související