Jak cestovat se zvířaty a neporušit pravidla? Radí právnička časopisu dTest

9. červenec 2020

Cestování se zvířaty je svázáno řadou pravidel. Jak se v nich zorientovat a neporušit některý ze zákonů? Manuál nabízí právnička časopisu dTest Jana Urbancová.

Začala doba dovolených a řada lidí s sebou na cesty bere i svá zvířata. Cestovatelé by se měli řídit zejména dvěma hlavními zákony. První je podle Jany Urbancové zákon na ochranu zvířat proti týrání. Zvíře například nesmí být vystaveno nízkým ani vysokým teplotám. Potřebuje dostatek prostoru a mělo by být v bezpečné poloze.

Pozor na pokuty

Druhý zákon pak řeší samotnou bezpečnost přepravy. „Řidič zodpovídá za to, že je zvíře umístěno tak, aby neohrozilo řidiče ani spolucestující a zároveň, aby nebylo ohroženo samo na bezpečnosti,“ vysvětluje právnička časopisu dTest Jana Urbancová. Dodává, že jde o české zákony. Podobná ustanovení ale podle ní platí i v Evropské unii.

To, že by zvíře mělo být umístěno v zabezpečeném přepravním boxu, tak budou kontrolovat nejen policisté v České republice, ale také například i v Německu nebo Rakousku. V těchto zemích také hrozí řádově vyšší pokuty za nedodržení pravidel.

V boxu nebo s pásem

Pokud není zvíře umístěno v zabezpečeném boxu, opět nemůže volně běhat po automobilu. A nemůže také volně sedět ani na sedačce, ale musí být podle Urbancové například upevněné bezpečnostními pásy. Zákon ale podle právničky dTestu neříká, jak konkrétně.

„V takových případech doporučuji třeba podívat se i na stránky autoklubu. Simulovali tam situace, co udělá s pejskem, když bude mít při nárazu například kšíry,“ uvádí Urbancová. 

Asistenční pes

Specifická pravidla platí i pro velikost přepravních boxů. Stanovená jsou podle Urbancové různě podle toho, jestli například pes nebo kočka cestují autem nebo letadlem. „U pejsků je stanovena taková velikost boxu, aby si mohli pohodlně lehnout, u koček je tam třeba stanoveno, že si musí pohodlně sednout a otočit se,“ upřesňuje právnička.

Bez pasu to za hranice nepůjde

Co by s sebou určitě zvířata, která cestují do ciziny, měla mít, je cestovní pas. V rámci jednotných evropských pravidel to platí pro psy, tak kočky ale i například fretky. Povinné je i očkování proti vzteklině a označení čipem. Právnička Urbancová ale zdůrazňuje, že každá země má navíc vlastní pravidla. Někde je například potřeba i odčervení. „Aktuální informace o všech státech jsou na webu Státní veterinární správy,“ zmiňuje.

Jednu z posluchaček zajímalo, jaká pravidla se při přepravě automobilem vztahují na vodícího psa. Podle právničky Urbancové stejná. Specifická pravidla pro asistenční psy platí až při přepravě hromadnou dopravou. „Ve vlacích nebo v prostředcích hromadné dopravy mu nesmí být zamezeno v přístupu,“ uvádí právnička Urbancová.

autoři: Šárka Volemanová , Mirek Vaňura , cpk
Spustit audio

Související