Meteor o zoologických zahradách, jaderné elektrárně a brontosaurovi

4. listopad 2023

Poslechněte si:

  • 00:58 Příroda jako vášeň
  • 14:06 Výklad snů
  • 19:58 Jak se staví jaderná elektrárna?
  • 33:14 Jak velký byl brontosaurus?
  • 41:42 Příběh jedné přehrady

Hovoří zoolog Miroslav Bobek, fyzička Dana Drábová nebo paleontolog Vladimír Socha. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy Geostorky Petra Brože čte Jan Meduna.

Příroda jako vášeň

Miroslav Bobek, zoolog

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek má celoživotně blízký vztah k přírodě. Už jako student Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy začal spolupracovat s Meteorem. Psal se rok 1990 a připravil několik příspěvků o hlasech ptáků. Spolupráce se prohlubovala a projekt Africká odysea, který pomocí vysílačky sledoval tah čápů do Afriky, sledoval celý národ. Proto se stal jedním z pěti vědců vyfotografovaných rozhlasovým fotografem Khalilem Baalbakim. Fotka vznikla přímo v Zoo Praha na střeše nového gorilího pavilonu Dja, odkud je krásný výhled na africká zvířata.

Čtěte také

Miroslava Bobka jsme se ptali v návaznosti na oslavy v Žižkovském divadle Járy Cimrmana, kde Meteor v září natáčel speciál k 60. výročí prvního vysílání pořadu. Vzpomínal na své začátky v Meteoru, různé projekty a popsal nám, jakými změnami prošly zoologické zahrady za posledních 60 let, a že se budou významně měnit i v budoucnosti.

Výklad snů

Rodný dům Sigmunda Freuda

Rakouský psychiatr Sigmund Freud došel k názoru, že nejčastější příčinou neuróz jsou duševní šrámy z minulosti, často se ukazující jen ve snech. Rozpoznání nevědomých traumat v nich zašifrovaných, pak umožnily kontrolovaně je uvolnit do vědomí, což přinášelo terapeutický účinek. Tento postup Freud nazval psychoanalýzou. Veřejnosti ji poprvé představil v díle Výklad snů, vydaném 4. listopadu 1899. Kniha vzbudila obrovský ohlas. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Jak se staví jaderná elektrárna?

Jaderná elektrárna Dukovany

V těchto týdnech budí velkou pozornost tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Do konce října přišly tři nabídky na realizaci, a teď se mezi nimi bude vybírat. Celý proces stavby je velmi zdlouhavý. My jsme si s Ing. Danou Drábovou, předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, povídali čistě o technických aspektech. Proč je lepší přístavba než stavění na jiném místě? Co budou mít staré a nové jaderné bloky společné? Půjde o zcela jinou technologii?

Jak velký byl brontosaurus?

Brontosaurus je jednou z ikon druhohor. Obří ještěr s velkým neohrabaným kulatým tělem, dlouhým krkem a malou hlavou schopnou konzumovat jen rostlinnou stravu. Odborníci dlouhá desetiletí museli přihlížet tomu, jak zná brontosaura každé malé dítě, i když z vědeckého hlediska neměl existovat. Složitou historii nám připomněl paleontolog dr. Vladimír Socha. Brontosaurus byl nakonec rehabilitován. Ale jeho rozměry se ukázaly jako nadhodnocené. Proč? A jak velký byl?

Příběh jedné přehrady

Přehrada

Protržení hráze velké vodní přehrady je noční můrou řady lidí, kteří žijí v oblasti pod ní. Možná nikoho z nich nenapadlo, že by se mohlo stát i něco jiného. Před 60 lety, v říjnu 1963 doslova spadl kus hory do přehrazené alpské řeky Vajont na území Itálie. Obrovské množství vody „vyšplouchlo“ přes hráz a valilo se na město. Katastrofa zničila na 2000 životů. Příčinou byla ignorace doporučení odborníků.

Tyto události líčí kniha Geostorky, kterou vydává nakladatelství Knihy Dobrovský. Autorem je dr. Petr Brož z Geofyzikálního ústavu AV. V Meteoru z ní čte Jan Meduna. Knihu můžete vyhrát v naší soutěži. Otázka zazní na konci pořadu.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo na portále mujRozhlas.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.