Meteor o krajtě pojídající člověka, nejasném vzniku duhy a letošní zimě

3. prosinec 2022

Poslechněte si:

  • 01:08 Jak vzniká duha?
  • 12:55 První transplantace srdce
  • 19:44 Jaká bude zima?
  • 29:35 Mohli bychom přinést život na Mars?
  • 47:22 Dokáže krajta pozřít člověka?

Hovoří fyzik Tomáš Franc, meteorolog Martin Novák nebo biolog Jaroslav Petr. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy Vesmírníček čte Zdeňka Sajfertová.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Jak vzniká duha?

Duha je krásné nebeské představení

Možná si řeknete: „To je přece jasné! Musí pršet a svítit sluníčko. Pak se bílé sluneční světlo rozloží na barvy v kapce vody.“ Ano. Ale víte, že duhu z jedné kapky vody nelze spatřit? Viděli byste jen jedinou z barev. Vlastně ani to ne.

Světla z jedné kapky je tak málo, že byste ani nepoznali, že do vašeho oka dopadlo. Se slunečním světlem se toho v dešťové kapce děje víc. Krásná duha na obloze je výsledkem hned několika jevů. Vše v Meteoru popsal dr. Tomáš Franc z Gymnázia Litoměřická.

První transplantace srdce

Představte si, že někomu vyndají z těla srdce a místo něj vloží srdce někoho jiného. Jistě si všichni umíme představit, že výměna orgánu, který se dost výrazně hýbe, stahuje, roztahuje, pumpuje krev a zajišťuje funkci celého těla, je nesmírně obtížná.

Kdyby se přerušil koloběh krve, člověk by během několika minut mohl mít například trvale poškozený mozek. První úspěšná transplantace proběhla až 3. prosince 1967. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Jaká bude zima?

Dokážou odborníci odhadnout, jaká bude letošní zima?

Tuto otázku si klade spousta lidí. Už máme teploty kolem nuly, ale nejchladnější měsíce jsou teprve před námi. Drahé energie a hrozící nedostatek plynu budí obavy. Přitom podzim byl velmi teplý.

Zejména říjen byl 7. nejteplejší v posledních 250 letech a jeho druhá polovina dokonce 2. nejteplejší a s letními teplotami přes 25 stupňů. Dokážou ale odborníci odhadnout letošní zimu? Ptali jsme se Martina Nováka z ČHMÚ v Ústí nad Labem.

Mohli bychom přinést život na Mars?

Astronautka a Mars

K planetě Mars zatím žádný člověk ani neodstartoval, ale už se čile spekuluje o tom, jak to bude vypadat, až se rozhodne tam žít trvale. Mluví se o tzv. teraformaci, tedy přeměně Marsu tak, aby se podobal Zemi. Dokázali bychom technicky tak rozsáhlý projekt zvládnout?

Také o tom hovořil dr. Petr Brož z Geofyzikálního ústavu AV, který komentoval text ze své knihy Vesmírníček. Tu vydávají Knihy Dobrovský. V Meteoru ukázky čte Zdeňka Sajfertová. Knihu máte možnost vyhrát, sledujte soutěžní otázku na konci pořadu.

Dokáže krajta pozřít člověka?

Zívající krajta

V říjnu sežrala krajta v Indonésii ženu. Tato zpráva se šířila sociálními sítěmi velkou rychlostí a dokládalo ji video, kde místní lidé řežou mrtvé tělo krajty a ženu vyndávají ven.

Uškrtit nebo uštknout, to ano. Ale spolknout? Těžko se tomu věří, přestože krajta měřila 7 metrů. Úžasnou schopnost hadů rozevřít čelist potvrdil nový výzkum, který představil biolog prof. Jaroslav Petr.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související