Expedice do kosmu

26. únor 2021

Člověk podnikl další krok k prozkoumání kosmu: americká NASA úspěšně dopravila na Mars průzkumného robota, který se jmenuje Perseverance neboli Vytrvalost.

Kolem Marsu teď krouží také arabská sonda Amal a čínská sonda Tchien-wen 1. Co to všechno bude znamenat pro budoucí lety do vesmíru? Kdy se na Mars vypraví první lidé a bude se opakovat úspěšná historie přistání lidí na Měsíci? Kdy člověk začne se skutečným osidlováním dalších planet? A dočkáme se i nástupce dosud jediného českého kosmonauta Vladimíra Remka? Kosmická Expedice se vydává na Mars a další planety.

Zlatá éra dobývání vesmíru

Podle ekonomů žijeme ve zlaté éře dobývání vesmíru, která začala po dlouhém období stagnace. Odborníci odhadují, že do roku 2040 by se měla hodnota vesmírného průmyslu a technologií oproti dnešku ztrojnásobit. V posledních letech se roztrhl pytel s úspěchy letů do vesmíru. Vděčíme za to hlavně soukromým společnostem, jako je SpaceX Elona Muska. Druhý dech chytila i NASA, která se po úspěšném přistání dalšího průzkumného robota na Marsu chce v dohledné době vrátit i na Měsíc.

vesmír

Všechno na Mars!

Lidstvo zatím ve vesmíru nenarazilo na jinou planetu, která by nesla život. Podle analýz ale v kosmu mohou existovat místa, kde je ještě větší biodiverzita než na Zemi - měla by se nacházet na planetách s oceány. Proto se tolik pozornosti věnuje Marsu, kde možná kdysi oceány byly. Už v listopadu 2012 šéf soukromé americké společnosti SpaceX Elon Musk představil projekt vybudování kolonie pro 80 000 lidí na Marsu. V září 2016 představil projekt Meziplanetárního dopravního systému, který by měl lidstvu kolonizaci Marsu umožnit.

Mars

Kolonie na Marsu

Rozhodně to ale nebude tak rychlé, jak by se mohlo na základě posledních úspěchů zdát, protože něco jiného je přistání robota na Marsu a něco jiného je přistání člověka a jeho pobyt na něm. Už nyní se velmi podrobně zkoumá zdravotní stav kosmonautů, kteří pobývali "pouze" na Mezinárodní vesmírné stanici a vědci zkoumají hlavně genovou expresi, odezvy imunitního systému a chování bílých a červených krvinek. Už nyní se zkouší, zda jsou na Marsu schopny přežít rostliny. Vzorky bakterií, řas, lišejníků a hub z Arktidy, Antarktidy, vrcholků Alp či permafrostu Sibiře jsou vystaveny podmínkám, simulujícím podmínky na povrchu Marsu. A zatím prokazují obdivuhodnou odolnost vůči kosmickému záření.

Lidé coby marťané?

Pobyt lidí na Marsu by rozhodně nebyl jednoduchý, první překážkou je doprava. Mars je sice nejbližší ze všech planet sluneční soustavy, přesto cesta k němu trvá přes půl roku a pak je nutno další půlrok počkat, až bude planeta Země v optimálním postavení, které umožní co nejrychlejší návrat (opět trvající půl roku) a tím pádem co nejmenší spotřebu paliva. Mars je navíc vůči Zemi poloviční, takže by se na něj celé lidstvo nevešlo. Přesto jsou podmínky na Marsu mnohem příhodnější, než na jiných relativně blízkých planetách naší sluneční soustavy, např. než na Merkuru s extrémními výkyvy teplot, nebo na rozpálené Venuši dštící kyselinu sírovou.

Co zajišťuje robot Perceverance

Vozítko NASA Perseverance představuje již devátou misi spojenou s průzkumem Rudé planety. Perseverance tam bude plnit několik úkolů. Kromě charakterizace geologického složení Marsu jde o přípravný průzkum předcházející možné výpravě s lidskou posádkou. Hlavním úkolem je pátrání po známkách dávného či současného života. Stroj nese sedm přístrojů určených pro výzkum povrchových i podpovrchových struktur planety a jejich chemickou analýzu, měření teploty, rychlosti a směru větru, velikosti a tvaru prachových částic, ověření technologií produkce kyslíku z atmosférického oxidu uhličitého, pořizování panoramatických snímků a hledání organických sloučenin.

Expedice se  ale nevypraví pouze na Mars, ale i na Měsíc. Připomene také 60. výročí prvního letu člověka do kosmu Jurije Gagarina a také misi prvního a jediné o tuzemského kosmonauta Vladimíra Remka v roce 1978. A odpoví na otázku, zda se dá žít na Měsíci a kdy bude mít první  československý kosmonaut následovníka. ESA vyhlásí na konci března konkurs pro nové astronauty, takže to nemusí být tak dlouho. Vesmírnou Expedici povedou ředitel České kosmické kanceláře doc. Jan Kolář a ředitel hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Jakub Rozehnal.

Spustit audio

Související