Mám rád outsidery, říká autor komiksu o Zátopkovi Jaromír 99

20. červen 2016

Jaromír Švejdík je výtvarník, zpěvák, skladatel, kytarista, spoluautor slavného komiksu Alois Nebel. Aktuálně komiksově zpracoval životní příběh Emila Zátopka s podtitulem „…když nemůžeš, tak přidej!“ Řídí se tímto heslem i Jaromír 99? A proč ho zaujal právě Zátopek?

„Pro mě byl Zátopek plakátová postava režimu, který si ho dával do výkladní skříně,“ překvapuje hudebník a výtvarník Jaromír Švejdík. Práci dostal od Olympijského výboru, který má na Zátopkovi postavenou kampaň. Teprve tehdy ho Zátopkův příběh zaujal.

Kniha Zátopek

„Bylo to to, co mám rád na svých postavách. Jsou to outsideři, kteří se prokopávají ven z malých měst někam na vzduch. A on byl ten typ, který to dokázal a stal se světovou celebritou. Bavil mě ten jeho příběh z Kopřivnice přes Zlín až na světové stadiony.“

Proč zrovna červená a tyrkysová?

Kniha měla být původně filmem, ale nedopadlo to. „Režisérovi Davidu Ondříčkovi se nelíbil scénář Jana Nováka,“ vysvětluje kreslíř. Komiksovému zpracování teď dominuje netradiční červená barva. Proč?

Kniha Zátopek

„Cítil jsem z ní tu antuku, ten sport. A tahle barva se tenkrát hodně používala na plakátech,“ vysvětluje autor. „A když jsem jel do Zlína podívat se na stroj, u kterého Zátopek pracoval, tak jsem to tam viděl: červené Baťovy domky a modrá obloha.“

Jak je to s tím heslem

Jaromír Švejdík

Zátopkovým heslem „Když nemůžeš, tak přidej!“ se prý kreslíř moc neřídí. Už proto, že jako sport má pěší turistiku. Někdy to ale jinak nejde. „Dotahování věcí je základ úspěchu,“ připouští výtvarník, který se právě vrátil z USA, kde knihu představil.

Bohužel do angličtiny zatím přeložena nebyla, i když se spěchalo, aby se to stihlo do olympiády. „To už asi nehrozí. Němci to ale stihli jako vždy,“ glosuje Jaromír 99.

Který komiks četl on sám jako první? Kde je k vidění jeho současná výstava? Co nového připravuje?

autoři: eh , Jiří Holoubek
Spustit audio

Související