Malý, kompaktní a dá se použít i uvnitř. Jak vybrat nejlepší kontaktní gril?
Léto je tu a s ním i sezóna grilování. Kdo by si nedal křupavou zeleninu, šťavnaté maso nebo skvělé toasty? Pokud si je nemáte na čem připravit – nezoufejte. Spotřebitelská organizace dTest si totiž tentokrát posvítila na kontaktní grily a my vám proto můžeme poradit, na co si dát při jejich výběru pozor. Platí, že za kvalitu je nutné si připlatit?
Když se bavíme o kontaktních grilech, bylo by na začátek dobré připomenout, co to vlastně kontaktní gril je a jak se liší od grilů klasických. V první řadě se jedná o přístroje čistě elektrické – nepoužívá se u nich uhlí, oheň ani plyn. „Svým způsobem trochu připomíná toustovač. Jenom je výrazně větší, robustnější, ale má také dvě části, dvě křídla, která se dají zavřít, a pak se tam to jídlo griluje z obou stran. Ale v některých případech jde gril rozevřít a griluje se na otevřené ploše, jako na klasickém grilu. Ale když se na něj podíváte, tak na první pohled vypadá trošku jako toustovač nebo sendvičovač,“ popisuje redaktorka dTestu Sabina Andrée.
Čtěte také
A jeho výhoda oproti klasickým grilům? „Výhoda je, že je menší než klasický gril a můžete ho používat uvnitř. Není tam žádný kouř ani nic, co by vylučovalo použití například ve městě na balkoně, což je jeden z důvodů, proč si ho lidé pořizují – obzvlášť, když nemají zahradu nebo gril chtějí převážet na chatu nebo na dovolenou. Jeho výhoda tedy je, že je malý, kompaktní a dá se použít i uvnitř.“
Alfou a omegou jsou grilovací desky
Jednotlivé grily byly v testu dost vyrovnané a i ty levnější dokázaly svým výkonem konkurovat těm dražším. Kde se ale může cena projevit je kvalita konstrukce a zpracování. U levnějších modelů se častěji setkáváme s použitím méně kvalitních materiálů – to je zvlášť patrné na povrchu grilovacích desek, který se může snáze poškrábat. Překvapivě až na výjimky nebyly testované grily žádní velcí žrouti elektrické energie.
Čtěte také
Na co si dát při výběru kontaktního grilu pozor? Určitě na náchylnost na poškození grilovacích desek – 7 grilů ze 14 mělo problém právě s poškrábáním. Vhodné je také zaměřit se na to, zda je možné desky vyndat. To je rozhodně funkce, která velmi usnadní jejich čištění (některé grilovací desky lze umývat i v myčce). A v neposlední řadě neopomenout možnost celkového rozložení grilu, kterým se zdvojnásobí grilovací plocha.
„Osobně bych preferovala gril, který má vedle automatických programů i možnost manuálního nastavení. Ne vždycky nám totiž může vyhovovat, jak výrobci ten přístroj naprogramují – třeba jak má udělat to nejlépe propečené kuře. Je dobré mít možnost si teplotu a čas nastavit i manuálně,“ dodává Sabina Andrée.
Výsledky dTestu:
Celkově se tentokrát testovaným výrobkům dařilo.
- Na prvním místě skončil gril značky ETA.
- Dobrý výkon předvedl i přístoj od firmy DOMO, který patří k těm levnějším na trhu.
- Nejméně bodů v testu získal gril značky De'Longhi. Toto umístění si vysloužil především kvůli vyšší spotřebě a krkolomné obsluze.
Související
-
Pevné, dostatečně křupavé a kyselé tak akorát. Které nakládané okurky jsou nejlepší?
Těžko bychom našli pro naši zemi typičtější zeleninový výrobek, než jsou sterilované okurky. Navzdory jejich oblíbenosti se do hledáčku dTestu dostaly poprvé. Jak si vedly?
-
Průzračné sklenice, čisté talíře. Které tablety myjí nádobí nejlépe? A co eko tablety?
Na trhu jich je celá řada. Vizuálně ani tvrzeními výrobců se příliš neliší. Rozdíly v účinnosti ale bývají u tablet do myčky značné. Který výrobek umyl nádobí nejlépe?
-
Čerstvá, nebo mražená zelenina? Mražená je levnější, v dobré kondici a překvapí i obsahem vitaminů
Finančně výhodnou cestou, jak zajistit dostatek zeleniny v jídelníčku, je kupovat v předjaří zeleninu mraženou. Jak kvalitní mražené směsi u nás jsou? Zjišťoval dTest.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.