Pevné, dostatečně křupavé a kyselé tak akorát. Které nakládané okurky jsou nejlepší?
Těžko bychom našli pro naši zemi typičtější zeleninový výrobek, než jsou sterilované okurky. Navzdory jejich oblíbenosti se do hledáčku spotřebitelské organizace dTest dostaly poprvé. Jak si nakládačky vedly? Do testu bylo zařazeno celkem 17 výrobků privátních značek obchodních řetězců.
Odkud se berou okurky ve sklenicích? „Země původu se na etiketách bohužel často neuvádí. Dozvěděli jsme se to jen u dvou výrobků, které se hlásily ke Znojmu – okurky Znojmia a Tradiční klasické znojemské okurky. Ve Znojmu se ale už 20 let okurky nevyrábí. Testované okurky Znojmia k nám přijely až z Turecka a Tradiční znojemské se vyrábějí v Táboře,“ uvádí překvapivě redaktor dTestu Jan Maryška.
Co se ale spotřebitel z etikety dozví vždy, je hmotnost pevného podílu, tedy toho, co zbyde po vylití nálevu. Netýká se to však jen okurek, ale i ochucující zeleninové složky. „U tohoto parametru nás překvapily velké rozdíly. Průměrně tvoří tato složka z pevného podílu 16 g. Našli jsme ale dokonce výrobek, kde směs ochucovadel byla až 48 g. O počtu či hmotnosti okurek se ale nedozvíme nic.“
Křupavé a kyselé tak akorát
Sterilované okurky patří k výrobkům, na něž se vztahují jasná pravidla. Zřejmě i proto test neodhalil nic závadného. „Testování kyselých okurek je totiž víceméně zboží znalecká práce. Vyhláška na kyselé okurky předepisuje požadavky týkající se výskytu vegetačních vad, mechanického poškození, pevnosti, dostatečné křupavosti nebo zakalenosti nálevu. Naše testování tedy probíhalo v tomto až kulinářském stylu a nic zásadně špatného jsme neodhalili,“ potvrzuje Maryška.
Rozdíly tak byly nejvíce v chuti, i když nutno poznamenat, že nálevy si byly velmi podobné. „Šlo totiž o okurky českého typu, takže se dalo počítat s vyváženou kyselostí a sladkostí, která vyhovuje českému spotřebiteli.“ Jinak je tomu u okurek zahraničních, které se dělají výrazně kyselejší.“
Výsledky dTestu:
- Nejvíce si komise pochutnala na Moravských tradičních okurkách značky efko.
- Nejvíce okurek ve sklenici nabídla zákazníkům značka Giana Okurky 6–9 cm.
- Nejméně se v testu dařilo Tradičním klasickým znojemským okurkám. Komisi vadila vysoká četnost výskytů různě zakřivených, mechanicky poškozených kousků.
Kam se poděly klasické kyselé okurky? Poslechněte si záznam vysílání.
Související
-
Festival Znojemská okurka: Zvláštností byla i marmeláda z okurek
Co na akci šéfkuchař vařil? Použil přitom i nakládané okurky? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
Expedice do světa fermentovaných potravin
Kysané zelí, kvašené okurky, ale i kefír, podmáslí, jogurt, zakysaná smetana, ale i kombucha, kimči nebo tempeh, nebo třeba burčák či medovina.
-
Hamé: Součástí mozaiky firem je i Otma, podnik „slováckého Bati“
Jedna z největších potravinářských firem svého druhu ve střední Evropě je složena z mozaiky domácích podniků, které jsou svázány s osudy menších živnostníků.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.